Frisse én energieleverende scholen klaar voor de toekomst

Fotografie Batavus t.b.v. NESK Projecten Agentschap NLDe eerste vier plaatsen in de Frisse Scholen Top 15 van RVO.nl worden bezet door energieleverende scholen, de drie daarop volgende scholen zijn energieneutraal. Twee van deze scholen zijn inmiddels een jaar gemonitord en doen wat ze beloven. Een opmerkelijk resultaat!

In 2016 heeft RVO.nl voor de tweede keer de Top 15 Frisse Scholen samengesteld. De eerste keer was er nog één renovatieproject aanwezig in de Top 15, deze keer heeft geen renovatieproject een plek weten te veroveren. Ten opzichte van de eerste keer is de lat aanzienlijk hoger komen te liggen. Zo is de school die als 15e is geëindigd maar liefst 68% zuiniger dan het Bouwbesluit voorschrijft.

Drie scholen zijn ongeveer energieneutraal tegenover één school in de vorige Top 15. Nog opvallender is dat vier scholen zelfs ruim energieleverend zijn en mag worden verwacht dat ook het energiegebruik van apparatuur en computer ruimschoots gedekt zal worden. De scholen tonen een rijke variëteit aan gebouwen, zowel wat betreft het programma als wat betreft architectuur. Opmerkelijk is dat Amsterdam met vier scholen vertegenwoordigd is en de gemeente Heerhugowaard met twee scholen.

Download de RVO.nl Frisse Scholen Top 15 (officiële versie via RVO.nl)