Gebouwen Alliander Duiven gegarandeerd 15 jaar energieneutraal

Bron: INNAX

Mede dankzij de bijdrage van ESCo INNAX hebben de gebouwen van netwerkbedrijf Alliander te Duiven in 2014 een extreem laag energiegebruik. Sterker nog: het complex gaat zelfs energie leveren aan omliggende bedrijven. INNAX neemt deel aan een consortium dat onder leiding van projectontwikkelaar VolkerWessels Vastgoed de gebouwen van energiebedrijf Alliander gaat renoveren. Plaats van handeling: bedrijventerrein Nieuwgraaf te Duiven. Architect Thomas Rau tekent voor het ontwerp. Binnen het consortium is ESCo INNAX gedurende een contractperiode van 15 jaar verantwoordelijk voor binnenklimaat en energiebeheer van Allianders gebouwen te Duiven. Het bijzondere aan deze constructie is dat INNAX het (extreem lage) energiegebruik garandeert. Hiermee verzekert opdrachtgever Alliander zich voor de volle periode van 15 jaar van een uiterst duurzaam en energiezuinig gebouwencomplex.

ESCo-constructie zet energiebeheer op scherp
CEO Philip Blaauw van INNAX noemt de toegevoegde waarde van de ESCo-constructie: “Wat we doen heet Energy Performance Contracting. We ontwerpen de installaties en leveren deze turnkey op. We garanderen dat we de installaties 15 jaar lang onderhouden. Daarnaast geven we garantie op de energiekosten bij een afgesproken comfortniveau.”

De contractperiode van 15 jaar is volgens Blaauw optimaal: “Bij 5 jaar kun je relatief kleine energiebesparende maatregelen toepassen. Bij 10 jaar kunnen we in principe alle installaties in het contract betrekken. Het 15 jarig contract met Alliander stelt ons in de gelegenheid om ook maatregelen in de schil van het gebouw nemen. Alles bij elkaar is de Total Cost of Ownership bij een contractduur vanaf 15 jaar het laagst”.

De ESCo-constructie is een uiterst krachtig wapen in de strijd voor energiebesparing. Vaak laat het daadwerkelijk energiegebruik na oplevering van een energiezuinig gebouw te wensen over. Zo niet bij een ESCo-constructie. Philip Blaauw: “Een laag energiegebruik voor Alliander is ook in ons belang. We blijven daarom gedurende de contractperiode steeds op zoek naar innovatieve energie- en kostenbesparing. Zo blijft de boel op scherp staan. En dat is ook precies wat opdrachtgever Alliander wil.”

Energieoverschot maakt energienetwerk bedrijventerrein mogelijk
De ESCo-constructie vormt een logisch onderdeel binnen het Design Build Maintain Operate (DBMO) contract van VolkerWessels Vastgoed met Alliander. Letterlijk en figuurlijk hoogtepunt in het ontwerp vormt de transparante overkapping van de gebouwen. De ‘klimaatkas’ isoleert niet alleen zeer doeltreffend, maar geeft ook vorm aan Allianders wens tot integratie van de vijf nu nog afzonderlijke panden. Hiermee ontstaat één efficiënt gebouw, met een laag energieverbruik en een hoog comfort. Door de additionele inzet van zonnepanelen en het gebruik van grondwater voor warmte/koudeopslag, is het complex na renovatie CO2-positief en in staat in de eigen energiebehoefte te voorzien. De overcapaciteit wordt geleverd aan de omliggende bedrijven die gezamenlijk een ‘Groene Alliantie’ zullen vormen.

Het consortium dat de renovatie van Allianders gebouwen te Duiven voor zijn rekening neemt, bestaat naast leider VolkerWessels Vastgoed uit: Architectenbureau Rau, Fokkema & Partners (interieur), Boele & van Eesteren (bouwkundige werkzaamheden), Kuiper Compagnons (landschap), Van Rossum Raadgevende Ingenieurs (constructie) en Turntoo (Cradle-2-Cradle systeem innovatie). De ESCo partij in het consortium is INNAX GEBOUW & OMGEVING. INNAX stelt het consortium in staat om het gebouw voor de komende 15 jaar gegarandeerd voor een vaste prijs van energie en water te voorzien.