Genomineerd: Kroon op Jutphaas

In de aanloop naar het ThuisCongres ‘BENG! Zo doe je dat’ op 26 mei presenteren we de komende weken op de Lente-akkoord website de verhalen van zeven ZEN-projecten die er wat ons betreft uit springen als je kijkt naar de respons op het woonbelevingsonderzoek. Deze week is dat het project Kroon op Jutphaas in Nieuwegein. Op 26 mei wordt bekendgemaakt welk project het allerbeste scoort op algemene bewonerstevredenheid, binnenklimaat en comfort.

Nieuwegein kampt met een forse kantorenleegstand. De gemeente wil het gebied Rijnhuizen daarom transformeren tot woonwijk. Veel groen in de omgeving en het oude Fort Jutphaas om de hoek maakt dat kansrijk. De ambitie van de gemeente is een duurzame woonwijk te maken met energieneutrale woningen.

Vink Bouw heeft hier het project ‘Kroon op Jutphaas’ gerealiseerd: de eerste ontwikkeling in het gebied. Het is een compact buurtje met een waaier van woningen: dertig appartementen van 65 tot 155 vierkante meter, twee-onder-één-kapwoningen met een eigen garage en geschakelde eengezinswoningen met een tuin.

Grote gemene deler is dat alle woningen nul-op-de-meter zijn. Dat is gerealiseerd door hoogwaardige isolatie en kierdichting, toepassing van een bodemwarmtepomp en vloerverwarming, balansventilatie en zonnepanelen. Het appartementengebouw heeft over de volle breedte een schuin aflopend dak dat vrijwel geheel met zonnepanelen is belegd. Bij de overdracht hebben bewoners een voucher gekregen voor aanschaf van LED-verlichting en een pasklaar voorstel voor energiezuinige apparaten.

Gemeente Nieuwegein
Kroon op Jutphaas

Jaar van oplevering 2017
Omvang 26 grondgebonden woningen en 30 appartementen in 3 tot 6 bouwlagen
Opdrachtgever Vink Bouw (eigen ontwikkeling)
Architect Studio 110
Adviseur LBP|SIGHT
Bouwbedrijf Vink Bouw
EPC gemiddeld -0,2
Isolatie Rc-waarde vloer 4,5, gevel 4,5, dak 6,0
Glas Drievoudig
Luchtdichtheid Qv,10-waarde: 0,3
Ventilatie Balansventilatie met wtw
Verwarming Individuele bodemwarmtepomp met vloerverwarming
Warmwater Warmtepomp
Douche-wtw Alleen in eengezinswoningen
Kookafzuiging Recirculatie afzuigkap
PV 280 panelen op het appartementengebouw, 12 tot 18 panelen op de eengezinswoningen