Genomineerd: NOM-woningen DRU-laan Ulft

In de aanloop naar het ThuisCongres ‘BENG! Zo doe je dat’ op 26 mei presenteren we de komende weken op de Lente-akkoord website de verhalen van zeven ZEN-projecten die er wat ons betreft uit springen als je kijkt naar de respons op het woonbelevingsonderzoek. Deze week is dat het project 32 NOM-woningen aan de DRU-laan in Ulft. Op 26 mei wordt bekendgemaakt welk project het allerbeste scoort op algemene bewonerstevredenheid, binnenklimaat en comfort.

Het DRU-industriepark in Ulft (gemeente Oude IJsselstreek) wordt herontwikkeld tot een gemengd gebied met woningen, bedrijvigheid en voorzieningen. Zeven kenmerkende monumentale gebouwen worden getransformeerd. Enkele gebouwen zijn dat al. Ook komen er in totaal 200 nieuwe woningen. Het is een grote en gewaagde ontwikkeling voor een gemeente van deze schaal.

Binnen dit project is een reeks van 32 NOM-huurwoningen gerealiseerd door woningcorporatie Wonion in samenwerking met KlaassenGroep. Wonion heeft hiervoor gekozen om kwalitatief goede woningen te kunnen realiseren en tegelijk de woonlasten voor de bewoners beperkt te houden.

De woningen zijn gebouwd in drie rijen die samen een duidelijke straatwand vormen tegenover de robuuste gebouwen van het getransformeerde DRU-industriepark. Iedere rij bestaat uit geschakelde grondgebonden woningen, begrensd door hoekgebouwen met appartementen. De rijwoningen hebben een zadeldak waarvan de nok naar het noorden is geschoven, zodat de zuidkant van het dak extra groot is. Deze kant is volledig met zonnepanelen bedekt. In het noordelijke dakvlak is de buitenunit van de luchtwarmtepomp verwerkt. Die unit ziet er van buiten uit als een dakraam. Binnen is de installatie afgewerkt met een geluiddempende omkasting. In de appartementen staat de warmtepomp, samen met de ventilatiebox en de inverter van de PV-panelen in een installatieruimte. Daar is ook een wasmachineaansluiting.

Gemeente Oude IJsselstreek
NOM-woningen DRU-Laan, Ulft

Jaar van oplevering 2015
Omvang 20 grondgebonden woningen en 12 gestapelde woningen
Opdrachtgever Wonion in samenwerking met KlaassenGroep
Architect Weusten Liedenbaum Architecten
Bouwbedrijf KlaassenGroep
EPC -0,26
Isolatie Rc-waarde vloer 5,0, gevel 6,0, dak 6,0
Glas Drievoudig
Luchtdichtheid Qv,10-waarde: 0,6
Ventilatie Balansventilatie met wtw
Verwarming Individuele lucht-waterwarmtepomp met radiatoren
Warmwater Boiler op warmtepomp aangesloten
Douche-wtw Nee
Kookafzuiging Recirculatie afzuigkap
PV 21 panelen per woning