Genomineerd: Tonica en Largo in Sliedrecht

In de aanloop naar het ThuisCongres ‘BENG! Zo doe je dat’ op 26 mei presenteren op de Lente-akkoord website de verhalen van zeven ZEN-projecten die er wat ons betreft uit springen als je kijkt naar de respons op het woonbelevingsonderzoek. Deze week het laatste project; Tonica en Largo in Sliedrecht. Op 26 mei wordt bekendgemaakt welk project het allerbeste scoort op algemene bewonerstevredenheid, binnenklimaat en comfort.

Aan de westkant van Sliedrecht, net ten zuiden van de A15, is de uitbreidingswijk Baanhoek-West in ontwikkeling. Hier is in opdracht van BPD het project Tonica en Largo gerealiseerd: een rij van 43 woningen. De woningen zijn tegelijk een buffer voor het geluid van de snelweg voor een groot deel van de rest van de woonwijk.

De woningen vallen op door een hoge, tamelijk gesloten gevel aan de kant van de snelweg en een hoog oplopend lessenaarsdak op het zuiden. Dat is ook de kant van de tuin en de voordeur. De eenzijdige oriëntatie maakt de tuin minder besloten, maar geeft binnen aanleiding voor een speelse indeling. Op het dak gaf deze oplossing ruimte voor 21 tot 26 PV-panelen per woning.

Nul-op-de-meter heeft in alle stappen van het proces centraal gestaan. Die ambitie is gehaald dankzij onder andere een luchtwaterwarmtepomp en balansventilatie. Een minpunt is, dat de buitenunit van de warmtepomp, ook aan de voorkant van de woningen, nogal markant in het zicht staat. Dat doet afbreuk aan de architectuur. Maar de bewoners zijn zeer tevreden en daar gaat het om. Ze waarderen het dat het stil is in huis en lekker licht. Het is aangenaam warm, alleen ’s zomers wel eens iets te warm. Veel bewoners hebben inmiddels zelf een zonnescherm aangebracht.

Gemeente Sliedrecht
Tonica en Largo

Jaar van oplevering 2018
Omvang 43 grondgebonden woningen
Opdrachtgever BPD
Architect Maat Architecten
Bouwbedrijf Kroon & De Koning
Installaties HOMIJ
EPC -0.16 tot -0,44
Isolatie Rc-waarde vloer 5,0, gevel 4,5, dak 6,0
Glas Tweevoudig
Luchtdichtheid Qv,10-waarde: 0,4
Ventilatie Balansventilatie met wtw
Verwarming Individuele lucht-waterwarmtepomp, vloerverwarming
Warmwater Boiler op warmtepomp aangesloten
Douche-wtw Ja
Kookafzuiging Recirculatie afzuigkap
PV 21 tot 26 panelen per woningZie ook:
Baanhoek-West genomineerd voor beste energiezuinige nieuwbouw (BPD)