• Nieuws
  • 12/02/2025

In gesprek met: Edwin van der Voort - De Alliantie Ontwikkeling

In de serie ‘In gesprek met’ komen de Lente-akkoord koplopers aan het woord over hun ervaringen met circulair industrieel bouwen. In deze eerste aflevering: Edwin van der Voort, ontwikkelmanager bij De Alliantie Ontwikkeling.

In gesprek met Edwin van der Voort de Alliantie

Wat doet De Alliantie Ontwikkeling?

De Alliantie Ontwikkeling is een zelfstandige B.V. die alle nieuwbouw- en transformatieprojecten voor woningcorporatie De Alliantie ontwikkelt. De focus ligt dus op sociale en middenhuur. We kunnen daarnaast – doordat we een eigen BV zijn – wat zelfstandiger opereren en bijvoorbeeld ook koopproducten ontwikkelen. Alles wel in dienst van de portefeuille van De Alliantie. In 2024 hadden we een absoluut topjaar met 1.800 opleveringen. Dat is een piek: het langjarig gemiddelde ligt tussen de 1000 en 1300. Ook al fors. We zijn actief in de regio’s Amsterdam, Almere, de Gooi- en Vechtstreek en Amersfoort.

Wat is jullie link met circulair industrieel bouwen?

Wij zijn een early adopter van het Lente-akkoord 2.0 en volgen de vernieuwing in de bouw. Vanuit onze rol als corporatie moeten we daaraan bijdragen, vinden we. Maar wel met gepaste mate. Het gaat immers om geld dat in de eerste plaats bestemd is voor onze huurders.

We zien om ons heen dat circulariteit een steeds belangrijker thema wordt. Industrieel bouwen is in opkomst. We proberen daar grip op te krijgen. We kijken waar we een actieve rol kunnen spelen, en waar we beter volgend kunnen zijn en alleen op de hoogte willen zijn van nieuwe initiatieven.

Edwin vd Voort

Op welk project ben je trots?

Ons eerste industriële houtbouwproject is in aanbouw: Xylino in Almere. Dat is een appartementengebouw van 5 lagen. Deze ontwikkeling is wel ingehaald door een ander houtbouwproject van ons: de Kreekvelden – ook in Almere. Dat zijn eengezinswoningen volgens hetzelfde systeem (3D-modules, red.). Dat ging makkelijker en dus sneller dan de appartementen. Xylino is echt wel een mijlpaal. We zijn heel benieuwd hoe dat is als het gerealiseerd is.

Tegelijkertijd: als je ziet hoeveel initiatieven er nu op de tekentafel liggen of al in vergunningsaanvraag zijn - dat zijn er aanzienlijk meer dan toen we begonnen. Onlangs was er een event waar tientallen stands van conceptbouwers stonden, de een nog duurzamer en circulairder dan de ander. Het is absoluut een hot topic.

Was circulair en industrieel het uitgangspunt voor Xylino?

Het uitgangspunt was ‘een duurzaam gebouw’. Dat is een vrij abstract begrip. Koopmans, met wie we het ontwikkelden, kwam met het plan voor een fabrieksmatig geproduceerd houten woonconcept. Die fabriek staat er inmiddels (geWOONhout, red. – lees hier een reportage van een eerdere Lente-akkoordexcursie naar deze fabriek).

Het ontwikkelen van de modules was best een ingrijpende zoektocht. Voor appartementen bleek het simpelweg veel ingewikkelder dan aanvankelijk gedacht. Dat komt ook omdat de wetgever aanvullende eisen stelde in de loop van het traject. En er zat veel zorg bij de gemeente Almere, vooral de brandweer – hoe moet je hier nu mee omgaan?

De extra eisen zorgen ervoor dat er extra handelingen nodig zijn om de koppeling tussen de units brandwerend te maken. Dat was niet voorzien en is echt een geval van ‘al doende leert men’. Het is dus heel goed om dit soort projecten te bouwen, want dan zie je waar je tegenaan loopt. Het is nog ontzettend pionieren. Er is absoluut een leercurve nodig.

Render 1

Welke kansen en uitdagingen zie je?

De uitdaging zit vooral in de ontwikkelingen die elkaar zo snel opvolgen. Dat je in de juiste trein stapt, zeg maar. Het is een beetje een VHS versus Betamax-toestand. Tegelijkertijd is het een enorme kans dat het aanbod zo snel uitbreidt. Partijen als de onze kunnen zo relatief makkelijk mee in die stroom. Dat is ook nodig, want wet- en regelgeving wordt steeds dwingender. Ook wij zijn verplicht om de CO2-uitstoot van onze activiteiten te monitoren.

Wij sturen momenteel vooral met de MPG, maar dat uitvragen blijkt nog niet zo eenvoudig. Er zijn verschillende manieren om duurzaamheid of CO2-uitstoot uit te vragen. Het is een veelkoppig monster. We weten niet zo goed hoe we dat het best kunnen aanpakken, eerlijk gezegd. Het klinkt zo simpel: vraag aan bouwende partijen wat zij hebben berekend aan CO2-uitstoot. Maar als ik dan in de stukken kijk, zie ik dat er heel andere berekeningen zijn gemaakt. Als we dit als sector serieus nemen, moeten we een eenduidige keuze maken hoe we gaan meten en rekenen.

Wat wil je tot besluit nog kwijt?

Als corporaties kopen we heel veel turn-key in. Langzaam maar zeker verrijzen de eerste projecten waar hout in is verwerkt. Voor ons gaat het opeens heel hard: we zijn niet meer zelf aan de bal, maar het wordt gewoon voor ons gemaakt. Dat is een nieuw fenomeen, merk ik, en positief vanuit het oogpunt van circulair bouwen en CO2-reductie. Beton waar beton handig is, hout waar hout handig is. Als houtbouw normaal wordt hebben we het doel wel bereikt denk ik. Het landschap is al heel anders dan 4 à 5 jaar geleden toen we begonnen met elkaar.

Hoe het nu is, daar kon je toen alleen maar van dromen.