Inspirerend voorbeeld: energiepositieve hoogbouw

Verslag van de sessie over energiepositieve hoogbouw tijdens de ZEN Platformbijeenkomst op 12 juni 2018 – door René Didde.

Nul-op-de-Meter of BENG; ontwikkelaar Gideon Goudsmit vindt het maar niks. “Alle bouwtechnische verbeteringen ten spijt, zijn we de afgelopen 50 jaar in de gebouwde omgeving alleen maar méér energie gaan gebruiken. Meer gas en meer stroom, doordat we veel meer apparaten gebruiken.”


Goudsmit doet het al 25 jaar anders. De ontwikkelaar en belegger laat een groot aantal sheets zien van de meest uiteenlopende woningen die hij 'energiepositief' heeft gerenoveerd. Een boerderij uit 1871 gerenoveerd en geïsoleerd in 1996. “Is gasloos door een water/water warmtepomp; de tweezijdig stroomopwekkende PV-panelen maken de woning energieleverend.” Een eengezinswoning in Leidsche Rijn uit 1999. “Is in 2016 van het stadsverwarmingsnet gehaald; de lucht/water warmtepomp en de tweezijdig stroomopwekkende PV-panelen maken het huis energiepositief”, aldus Goudsmit. Een nieuwbouwhuis in Cadzand uit 2017 kent een EPC van – 0,87. “Deze woning levert 20 duizend kWh per jaar, waarvan 10 duizend voor eigen gebruik. Er worden twee Tesla's opgeladen.”

Gemeente wilde liever een normaal gebouw
De bekroning van al zijn werk moet echter de bouw van een complex van 150 huur-appartementen in Amstelveen worden. Er komen ook vijftien kantoren en een vegetarisch restaurant in. Het complex, al in 2015 ontworpen door Paul de Ruijter Architecten, bestaat uit een hoogbouwdeel van 17 lagen en een laagbouwdeel van 5 lagen. Er is parkeervoorziening voor 177 auto's (waarvan 20 deelauto's) met laadinfrastructuur en snellaadopties. “In totaal treffen we 400 maatregelen om 365 dagen per jaar energiepositief en waterzuinig te zijn”, aldus Gideon Goudsmit, die begin juni na anderhalf jaar overleg met de gemeente Amstelveen (“ze wilden liever een normaal gebouw”) toestemming van de gemeente kreeg en in 2019 wil beginnen met de bouw.

Ook in dit project zorgen bi-faciale PV-panelen (4900 m²) en thermische PV-panelen (200 m²), samen met de hoge isolatiewaarde (Rc 9,0, en in geval van sluiten van balkons en atrium zelfs 14,0) voor de energieprestatie van het gebouw. Opmerkelijk is ook het vijfvoudig glas (triple en HR++ op elkaar gebracht). Goudsmit heeft één energieaansluiting en een accu van 5 MW waardoor hij slechts één keer in plaats van 166x energiebelasting betaalt.

Verboden te roken
“De gesloten balkons vormen in de winter een serre. Het regenwater gaat naar een tank van 300 duizend liter en wordt gebruikt als spoelwater voor toiletten en tuinen. Op zijn beurt krijgt de grijswatertank een warmtewisselaar voor terugwinning van de energie. Ook de douches worden voorzien van energie- en waterhergebruik. De woningen beschikken over domotica die onder meer in kaart brengt wat er nog in de koelkast zit. “Het is in het gebouw verboden te roken. De huurders tekenen daarvoor. Wie toch rookt, krijgt een boete van € 250 die naar het Kankerfonds gaat”, aldus Goudsmit.

De kosten voor het gebouw bedragen € 62 miljoen, waarvan € 12 miljoen meerkosten voor de maatregelen om het complex van EPC 0,4 naar – 0,87 te brengen. De huurprijs wordt € 25 per vierkante meter, all-in (dus incl. energie en apparaten), de grootte varieert van 50 tot 200 m². Een appartement van 80 m² huur je dus voor € 2000 per maand. Dat is hoog, maar de prijs zal zakken. Het is de overtuiging van Gideon Goudsmit dat dergelijke complexen over 3 tot 4 jaar in alle buurten in Nederland uit kunnen, ook in de sociale woningbouwsector.

Download de presentatie van Gideon Goudsmit