• Nieuws
  • 23/04/2024

Kijk terug: rekenen aan integrale CO2-uistoot van je vastgoedproject

Inzicht in de gecombineerde impact van de materiaalgebonden én de operationele uitstoot op korte termijn, toont welke maatregelen leiden tot échte reductie richting Paris Proof. Tijdens een webinar op 8 april gaven verschillende experts praktische handvatten om aan de slag te gaan. De opname is nu terug te zien.

Inzicht in de integrale CO2-prestatie van een vastgoedproject is cruciaal voor iedereen die serieus aan de slag is met EU-rapportages en duurzaamheidsambities. De uitstoot in projecten wordt veroorzaakt door enerzijds energieverbruik en anderzijds materiaalgebruik. Integraal inzicht maakt het mogelijk om optimaal te sturen op energiezuinigheid en duurzame of circulaire maatregelen in ontwerp en uitvoering.

Quick Carbon indicator

Om je te helpen een goed beeld te krijgen van de projecten waar jij bij betrokken bent, heeft DGBC samen met NEPROM de Quick Carbon Indicator laten ontwikkelen: een eenvoudige rekenmethode die uitgaat van de operationele CO2-uitstoot vanuit de BENG (voor energieverbruik) en de materiaalgebonden CO2-uitstoot vanuit de MPG (voor materiaalgebonden uitstoot) berekeningen. De QCI is ontwikkeld door W/E Adviseurs, NIBE en Copper8.

Webinar

Tijdens de webinar bespraken adviseurs en vastgoedprofessionals hoe ze de Quick Carbon Indicator inzetten. Vervolgens werd getoond hoe elke professional aan de slag kan met strategische CO2-reductie aan de hand van de QCI. Er werden praktijkvoorbeelden besproken, en er werd getoond hoe je aan de hand van BENG en MPG data een QCI-berekening maakt.

Sprekers

Sprekers in de video zijn Fahid Minas, directeur NEPROM, Laetitia Nossek van DGBC en David Anink en Geurt Donze van W/E Adviseurs.

Hieronder zijn de presentaties terug te zien die tijdens de webinar werden getoond.