Leon Bobbe: verplichte aansluiting hoge temperatuur warmtenet is "triest"

Op 12 mei werd in Nieuwsuur aandacht besteed aan de aansluitplicht die in sommige Nederlandse gemeenten geldt voor zeer energiezuinige nieuwbouw. Leon Bobbe (Directievoorzitter Woonstichting De Key) maakte van zijn hart geen moordkuil: "Het feit dat je nu grote stappen had kunnen maken, maar dat toch niet kunt doen, en dat je daar dan tientallen jaren last van hebt, is triest."

"We creëren nieuwe problemen voor de toekomst", zegt hoogleraar duurzaam bouwen Andy van den Dobbelsteen (TU Delft) in dezelfde uitzending. "Als we deze hoge temperatuur warmtenetten uitrollen in nieuwbouwwijken dan weet je bijna zeker dat de oude wijken niet meer aangesloten worden op een warmtenet."

Hij begrijpt dat een bedrijf een warmtenet rendabel wil maken, maar vindt dit niet de oplossing. "Omdat nieuwbouwwoningen goed zijn geïsoleerd, heb je duizenden aansluitingen nodig om het warmtenet rendabel te maken. Dit type woningen vraagt simpelweg niet zoveel warmte."

Reactie NEPROM
NEPROM-voorzitter Desirée Uitzetter gaf in de uitzending aan waarom ook de NEPROM tegen verplichte aansluiting op een warmtenet is: “Daar zijn wij om drie redenen op tegen: het is te duur, niet duurzaam en het is niet nodig voor de nieuwbouw. Nieuwbouwwoningen zijn van zichzelf heel energiezuinig en zijn veel beter af met lage temperatuur warmtenetten.”

Het Nieuwsuur item terugkijken kan hier, het begint bij 34:23.

Zie ook:
'Nieuwbouw aansluiten op heet warmtenet is zeer onverstandig' (NOS)