Nederlandse innovatie Hydraloop in één klap wereldberoemd

Het Nederlandse bedrijf Hydraloop heeft onlangs een flinke klapper gemaakt op de tech- en innovatiebeurs CES in Las Vegas. De invloedrijke tech-website Engadget heeft de Hydraloop uitgeroepen tot allerbeste product. Daarnaast belandde de Hydraloop in de top 25 beste nieuwe producten van Time Magazine, en er werd een innovatieprijs van de CES-beurs zelf binnengehaald.

Hydraloop is een systeem waarmee binnenshuis water gerecycled kan worden, waardoor een huishouden tot 45% kan besparen op waterverbruik. Bedenker Arthur Valkieser wilde een systeem zonder filters, om zo het onderhoud tot een minimum te kunnen beperken. Door de hoge aanschafkosten (de consumentenprijs bedraagt €3475) wordt de Hydraloop tot nu toe wereldwijd alleen in het hogere prijssegment toegepast. Vooral voor B&B’s en gezinnen met pubers is het zeer geschikt om zonder discussies water en energie te besparen.

Time Magazine schrijft: "Omdat waterbesparing en duurzame technologie de komende jaren steeds belangrijker worden, is de Hydraloop waterrecycler een no-brainer. Het forse apparaat, dat grijs water uit baden, douches en wasmachines filtert en zuivert, maakt gebruik van een reeks van zes onderhoudsvrije filtratietechnieken en kan tot 85% van het water in huis recyclen voor hergebruik in toiletten, zwembaden en irrigatiesystemen."

Watervoorraad onder druk
Water besparen is volgens Arthur Valkieser hard nodig: “We onttrekken meer water aan de aarde dan de natuur kan aanvullen via regen. De in miljoenen jaren opgebouwde ondergrondse watervoorraden worden door onttrekking steeds kleiner, en daardoor dalen grondwaterniveaus wereldwijd. Dat is in veel landen nu al een groot probleem en sinds 2018 is het ook merkbaar in Nederland. Als wij over 10 jaar een miljoen extra mensen in Nederland hebben, en rond de 2 miljard extra mensen wereldwijd in 2050, en we aan iedereen eenzelfde leefcomfort willen blijven bieden, dan zullen we in balans moeten gaan leven met de natuur en aarde. Dat wil zeggen: minder water aan de aarde onttrekken en meer recyclen.”Kijk voor meer informatie op hydraloop.eu