• Nieuws
  • 19/09/2024

Nieuwe losmaakbare details voor een toekomstbestendige gebouwvoorraad

Lente-akkoord komt met een nieuwe catalogus over losmaakbaar detailleren. Naast 5 verdiepende artikelen worden 23 losmaakbare constructies geanalyseerd in woord en beeld. Een onmisbaar document voor bouwpartijen die bezig zijn met circulair bouwen.

LOCK T MIDI RA2
image credit: Rothoblaas

Losmaakbaarheid staat aan de basis van innovaties in circulair slopen, hergebruik en levensduurverlenging. Als onderdelen en materialen in een bouwwerk losmaakbaar zijn, kunnen ze zonder materiaal- en kwaliteitsverlies hergebruikt worden. Daarnaast: als je project goed scoort op de losmaakbaarheidsindex, kan dat een flinke stap zijn richting een lage MPG-score.

Niet gek dus dat veel bouwers en ontwikkelaars aan de slag zijn met losmaakbaar bouwen. Tegelijkertijd zijn de voorbeelden van goede losmaakbare projecten dun gezaaid zijn. Er is, kortom, nog veel te leren.

Om de kennis rond losmaakbaar bouwen een boost te geven, vroeg Lente-akkoord aan Peter Kuindersma van Ingenii Bouwinnovatie om een vervolg te maken op zijn Leidraad Losmaakbaar detailleren die hij maakte voor CB '23. Het resultaat is een catalogus met nog meer praktijkvoorbeelden en uitleg. De nadruk is hierbij gelegd op losmaakbare oplossingen met lage milieu-impact.

De publicatie is bedoeld voor ontwikkelaars, ontwerpers, constructeurs, bouwers, adviseurs en studenten.

De catalogus is hieronder in te zien en te downloaden via deze link.

Met mooie scores worden projecten in de ontwerpfase als zeer losmaakbaar gepresenteerd. Maar in de praktijk blijkt losmaakbaarheid nog een enorme uitdaging. Ook dat laten we zien in deze publicatie.


Ten opzichte van de vorige publicatie (CB’23) is nog meer inzicht gekregen in de do’s en dont's bij losmaakbaar bouwen. En zijn er meer praktische handvatten hoe het wél moet. Met 11 nieuwe details is het palet aan voorbeelden flink gegroeid.

Kuindersma ziet losmaakbaar detailleren niet als doel op zich maar als middel om adaptief te bouwen, om onderhoud, reparatie en vervanging mogelijk te maken én om hergebruik te stimuleren. "Kortom: werken aan een toekomstbestendige bouwvoorraad", aldus Kuindersma.