• Nieuws
  • 25/04/2024

NMD: de belangrijkste veranderingen tot juli 2025 en verder

Wat zijn de belangrijkste veranderingen binnen de NMD en MPG tot aan januari 2025? Sander Woertman ging aan tafel met NMD en BZK om dit te bespreken en samen en kijken we vooruit naar 2030. Inclusief twee praktijkverhalen van VNK en Wienerberger. Er was genoeg te bespreken, gelukkig kan je alles hieronder nog eens terugkijken en lezen!

SW JWG

Met aanscherping van de MPG in het verschiet moeten marktpartijen qua duurzaamheid flink bijschakelen. Dit maakt de MPG-rekenmethodiek en de data waarmee gerekend wordt nóg belangrijker. Er is in de markt veel behoefte aan duidelijkheid over de routekaart naar 1 juli 2025, het moment waarop de MPG wordt aangescherpt én herzien. Op 16 april vertelden NMD en het ministerie van BZK tijdens een webinar wat u de komende maanden kunt verwachten, en werd een doorkijk gegeven tot 2030.

Naast een overzicht van de komende veranderingen werd ook besproken hoe marktpartijen kunnen helpen kinderziektes op te sporen. Ook werd gekeken naar de beschikbare milieuverklaringen (de vroegere productkaarten) in de NMD. Want een goede MPG-berekening staat of valt met voldoende en correcte NMD-data. Wat is mogelijk met de huidige milieuverklaringen en hoe kunnen we zorgen voor meer categorie 1 en 2 vermeldingen? Fabrikant Wienerberger en VNK, de branchevereniging voor Kalkzandsteenproducenten vertelden hoe marktpartijen en producenten kunnen bijdragen aan opschaling van hoogwaardige milieuverklaringen in de database en wat daarbij komt kijken.

Hieronder zijn de presentaties terug te vinden die tijdens de webinar werden getoond.