Nu de binnenlucht nog!

De rechter heeft bepaald dat de overheid haast moet maken met maatregelen waardoor de kwaliteit van de buitenlucht in Nederland verbetert. Er moet een plan worden opgesteld waarmee alle overschrijdingen 'op de kortst mogelijke termijn' verdwijnen.

Het lukt Nederland al jaren niet om aan de Europese richtlijn voor stikstofdioxide en fijnstof te voldoen. Maar luchtverontreiniging staat volgens Milieudefensie wél in de top 3 van veroorzakers van ziekte en sterfte in Nederland, samen met roken en overgewicht. Door het inademen van vervuilde lucht heb je meer kans op ernstige ziektes zoals longaandoeningen, kanker en hart- en vaatziekten. Kinderen en oudere mensen zijn hier extra kwetsbaar voor.

Een onderzoek van Milieudefensie uit 2013 geeft een aantal concrete voorbeelden van plekken in Nederland waar de buitenlucht bijzonder slecht van kwaliteit is, zeg maar een 'top 10' van smerige straten in Nederland.

Javastraat, Den Haag
's Gravendijkwal, Rotterdam
Benoordenhout/ Raamweg, Den Haag
Dorpsweg/Gruttostraat, Rotterdam
Schilderswijk Hoefkade, Den Haag
Vijzelgracht, Amsterdam
Geldersekade, Amsterdam
Wibautstraat, Amsterdam
Noordereiland/Brugweg, Rotterdam
Hilledijk/Slaghekstraat, Rotterdam

Om de buitenlucht op dergelijke plekken op te frissen zal een nieuw kabinet waarschijnlijk met maatregelen moeten komen in de sfeer van het verlagen van de maximumsnelheid, de uitbreiding van milieuzones in steden en het aanpakken van sjoemeldiesels en megastallen.

Nu de binnenlucht nog!
Frisse buitenlucht staat nu dus stevig op de politieke agenda, maar helaas is er tegelijkertijd veel minder aandacht voor de kwaliteit van binnenlucht. Dit is onterecht, want de kwaliteit van de binnenlucht is in Nederland bijna overal slechter dan de kwaliteit van de buitenlucht. Wat zeggen deskundigen hierover?

“In grofweg 95 procent van de gevallen is de lucht buiten schoner dan binnen. We horen over smog en andere luchtvervuiling, maar we weten niet hoe slecht de binnenlucht is en hoe slecht we die houden. Zorg altijd voor verse lucht in de ruimte waar je bent.”
Harm Valk (partner & senior adviseur Nieman Groep)
“Een op de tien woningen heeft last van schimmel en in veel huizen is binnen meer fijnstof aanwezig dan buiten. Ventilatie door buitenlucht in de woning te laten en vieze lucht af te voeren, blijft dus een noodzaak.”
Mariken Stolk (Senior communicatieadviseur Milieu Centraal)
“Binnenlucht is vrijwel altijd ‘viezer’ dan buitenlucht. We zeggen niet voor niets: ‘even een frisse neus halen’ als we naar buiten gaan. Frisse en gezonde lucht haal je van buiten door continu te ventileren.”
André Meester (Ambassadeur sectie wonen VLA)
“In een luchtdichte woning, met filters in de toevoerlucht, is het mogelijk om de binnenlucht schoner te maken dan de buitenlucht. Maar als er in het ontwerp en de inrichting van de woning geen aandacht aan kookafzuiging is gegeven dan is de concentratie fijnstof binnen juist in zo’n luchtdichte woning langdurig veel hoger dan buiten.”
Piet Jacobs (scheikundig technoloog en ventilatie-expert TNO)

Meer aandacht voor de luchtkwaliteit in de woning is dus broodnodig. Daarom organiseren Lente-akkoord, VLA en ISSO op 2 november gezamenlijk de Dag van de Binnenlucht.