- Lente-Akkoord 1.0
- Nieuws
- 08/09/2017
Nu de binnenlucht nog!
De rechter heeft bepaald dat de overheid haast moet maken met maatregelen waardoor de kwaliteit van de buitenlucht in Nederland verbetert. Er moet een plan worden opgesteld waarmee alle overschrijdingen 'op de kortst mogelijke termijn' verdwijnen.
Het lukt Nederland al jaren niet om aan de Europese richtlijn voor stikstofdioxide en fijnstof te voldoen. Maar luchtverontreiniging staat volgens Milieudefensie wél in de top 3 van veroorzakers van ziekte en sterfte in Nederland, samen met roken en overgewicht. Door het inademen van vervuilde lucht heb je meer kans op ernstige ziektes zoals longaandoeningen, kanker en hart- en vaatziekten. Kinderen en oudere mensen zijn hier extra kwetsbaar voor.
Een onderzoek van Milieudefensie uit 2013 geeft een aantal concrete voorbeelden van plekken in Nederland waar de buitenlucht bijzonder slecht van kwaliteit is, zeg maar een 'top 10' van smerige straten in Nederland.
Javastraat, Den Haag
's Gravendijkwal, Rotterdam
Benoordenhout/ Raamweg, Den Haag
Dorpsweg/Gruttostraat, Rotterdam
Schilderswijk Hoefkade, Den Haag
Vijzelgracht, Amsterdam
Geldersekade, Amsterdam
Wibautstraat, Amsterdam
Noordereiland/Brugweg, Rotterdam
Hilledijk/Slaghekstraat, Rotterdam
Om de buitenlucht op dergelijke plekken op te frissen zal een nieuw kabinet waarschijnlijk met maatregelen moeten komen in de sfeer van het verlagen van de maximumsnelheid, de uitbreiding van milieuzones in steden en het aanpakken van sjoemeldiesels en megastallen.
Nu de binnenlucht nog!
Frisse buitenlucht staat nu dus stevig op de politieke agenda, maar helaas is er tegelijkertijd veel minder aandacht voor de kwaliteit van binnenlucht. Dit is onterecht, want de kwaliteit van de binnenlucht is in Nederland bijna overal slechter dan de kwaliteit van de buitenlucht. Wat zeggen deskundigen hierover?
Meer aandacht voor de luchtkwaliteit in de woning is dus broodnodig. Daarom organiseren Lente-akkoord, VLA en ISSO op 2 november gezamenlijk de Dag van de Binnenlucht.