Nieuws

Welkom op de nieuwspagina van Lente-akkoord 2.0

Bouw ekowood pakhuizen leeuwarden foto3

‘Beschikbaarheid hout en houtproducten loopt terug door EU sancties Rusland en Belarus’

17/03/2022

De Koninklijke Vereniging Van Nederlandse Houtondernemingen (VVNH) betreurt de inval van Rusland in Oekraïne en het steeds verder toenemende geweld dat de inwoners van Oekraïne treft. Het steeds groter wordende pakket aan sancties dat de EU, Verenigde Staten, Canada en andere landen opleggen aan Rusland en inmiddels ook Belarus hebben inmiddels het handelsverkeer en daarmee de import, ook van hout, uit deze landen nagenoeg stilgelegd.

Lees meer
Hudson hintze ZTO5nt Sq UKA unsplash header

Het Nieuwe Normaal: benchmark voor toekomstige wet- en regelgeving

17/03/2022

Het Nieuwe Normaal heeft in de afgelopen twee jaar de onderwerpen en mogelijke indicatoren van circulair bouwen onderzocht. Dat is gebeurd door samen met marktpartijen praktijkprojecten te evalueren. Het laatste tussenresultaat is versie 0.3 en het doel is uiterlijk eind 2023 de eerste volwaardige versie 1.0 te publiceren. Het Ministerie van BZK wil Het Nieuwe Normaal adopteren als benchmark voor duurzame wet- en regelgeving. Voor nu is het vooral een gemeenschappelijk kader waardoor we met elkaar dezelfde taal spreken.

Lees meer
Ballast Nedam Sluisbuurt5 C2 Lets Do It copyright WAX header

Biobased voor CO2-neutraal circulair bouwen

17/03/2022

Het toepassen van biobased materialen kan een flinke impact hebben op de circulaire business case van nieuwbouw. Door lokaal verbouwen en verwerken ontstaat een gesloten keten die CO2-negatief kan zijn. Wat kunnen we doen om biobased initiatieven op te schalen en een plek te geven naast andere duurzame oplossingen? Tijdens het Startcongres van het Lente-akkoord 2.0 gingen Onno Dwars en Rosa Bos (Ballast Nedam), Jan Willem van de Groep (Kwartiermaker Biobased Bouwmateriaal voor het ministerie van Landbouw/PIANOo) en Ruben Zonnevijlle (DGBC) hierover in gesprek. Sander Woertman (NEPROM) modereerde de sessie.

Lees meer