• Nieuws
  • 02/10/2024

Publicatie Installatie-armer bouwen: een inventarisatie van kansen, struikelblokken en ideeën

Hoe maken we installatie-concepten met een lagere milieu-impact haalbaar? Een nieuwe white paper verzamelt de kansen, uitdagingen en ideeën. Deze zijn aan de hand van voorbeeldprojecten geanalyseerd.

Tafelberg campus Alliantie NL Architects web
Tafelberg campus Amsterdam, de Alliantie en NL Architects

Wat in theorie een eenvoudige manier lijkt om goedkoper én duurzamer te bouwen, blijkt in praktijk lastig uitvoerbaar. Waar ligt dat aan? En wat kunnen marktpartijen en overheden doen? De white paper beoogt geen definitief antwoord te geven, maar is bedoeld om de discussie over installatie-arm bouwen verder aan te scherpen en kansrijke acties te formuleren.

Praatstuk

Dit document vormt daarmee een eerste praatstuk voor relevante partijen/ stakeholders hoe de huidige traditionele aanpak omgezet kan worden naar een andere manier van bouwen en denken en daarmee andere maatregelen of concepten.

De white paper is hieronder in te zien en te downloaden via deze link.

Doorbraaksessie

Op 24 oktober organiseert Lente-akkoord een Doorbraaksessie. We praten dan door over de kansen en uitdagingen en gaan samen op zoek naar de meest kansrijke en impactvolle acties om installatie-armer te kunnen gaan bouwen. Meer informatie over de bijeenkomst is hier te vinden.

Themagroep

Voor de White Paper is praktijkkennis ingebracht door de deelnemers aan de Lente-akkoord Themagroep Circulaire Installaties. Dat zijn Trebbe, TBI WOONlab, Reinbouw, Synchroon, VORM, De Alliantie en Dura Vermeer. Het onderzoek werd verricht door Theo Haytink en Martin Dunnink van Nieman Raadgevende Ingenieurs.