Publicatie: Referentiewoningen nieuwbouw 2013

referentiewoningenSinds december 1995 moet bij de bouwaanvraag van nieuwe woningen en utiliteitsgebouwen een berekening van de energieprestatiecoƫfficiƫnt (EPC) worden toegevoegd. Deze EPC-eis is in de loop der jaren meerdere malen aangescherpt. Om het effect van energiebesparende maatregelen te kunnen tonen, gebruikt Agentschap NL voorbeeld- of referentiewoningen.

De laatste set referentiewoningen nieuwbouw van Agentschap NL dateert uit 2006. Deze referentiewoningen zijn inmiddels niet meer actueel. Dat komt omdat op 1 januari 2011 de EPC-eis is aangescherpt naar 0,6, de bepalingsmethode is gewijzigd en ingrijpende wijzigingen in het Bouwbesluit zijn doorgevoerd.

In deze nieuwe digitale brochure heeft Agentschap NL zes woningen opgenomen die zij als referentie gebruiken: een tussenwoning, een hoekwoning, een twee-onder-een-kapwoning, een vrijstaande woning, een galerijcomplex en een appartementencomplex. De referentiewoningen zijn ontwikkeld op basis van de hedendaagse eisen die voor woningbouw gelden. Deze woningen vervangen de zes referentiewoningen nieuwbouw uit 2006. De maatvoering is ten opzichte van 2006 niet veranderd.

Zie ook: Agentschap NL
Download: Referentiewoningen nieuwbouw 2013