Slecht aangesloten connectoren veelal oorzaak van brand bij zonnepanelen

Dit artikel van Edwin van Gastel is overgenomen uit Solar Magazine.

Slecht aangesloten connectoren zijn veelal de oorzaak van branden bij zonnepanelen. Dat stelt Holland Solar-voorzitter Jaap Baarsma op basis van een onderzoeksrapport dat TNO heeft opgesteld in opdracht van RVO.nl.

Ondanks dat de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) het officiƫle onderzoeksrapport nog niet vrijgegeven heeft, lekken er steeds meer details uit. Een van de conclusies van TNO is dat de branden vaak bij indaksystemen plaatsvinden. 'Er zijn ernstige aanwijzingen dat de connectoren van de kabels achter de zonnepanelen niet altijd goed worden aangesloten', duidt Baarsma. 'Waar dit bij opdaksystemen niet tot brand leidt - de stenen dakpannen vormen bij eventuele mankementen de brandwerende laag - is dit bij indaksystemen eerder het geval omdat het dakbeschot dan brand kan vatten. In het TNO-rapport staan aanbevelingen om de normen rond indaksystemen opnieuw te bekijken en mogelijkerwijs ook aan te scherpen.'

Brand Sint-Oedenrode
Afgelopen weekend vond er een brand plaats met zonnepanelen bij een huurwoning van woningcorporatie Woonmeij aan de Thorbeckestraat in het Brabantse dorp Sint-Oedenrode. 'In de media werd bericht dat de zonnepanelen op de woning in brand stonden. Het onderzoek naar de daadwerkelijke oorzaak van de brand is momenteel gaande. Op dit moment is er geen aanleiding om aan te nemen dat er sprake is van een onveilige situatie bij dergelijke huurwoningen van Woonmeij', stelt de woningcorporatie.

Lees verder op Solarmagazine.nl