SWB bouwt 5 energienotaloze woningen

maurikStichting Woningbeheer Betuwe uit Lienden bouwt 5 sociale huurwoningen met een energierekening van maximaal € 0,00. Daarmee loopt het als sociale verhuurder voorop als het gaat om energiebewust bouwen en wonen.

De woningen zijn zeer energiezuinig uitgerust en wekken hun eigen energie op middels zonnepanelen. De opbrengst hiervan is voldoende om zowel de verbruikskosten als de vastrechtkosten terug te verdienen. Huurders van de woningen worden gedurende 10 jaar gevolgd door een energiecoach van SWB. Deze bekijkt samen met de huurders waar (nog meer) bespaard kan worden op het verbruik. Door slim en bewust om te gaan met energie kan de huurder zelfs geld verdienen!

De bouw van de woningen is onderdeel van de landelijke pilot 'Energienotaloze woning', gestart door Platform31 / De Energiesprong. Op termijn zal op basis van de verzamelde informatie duidelijk worden wat het effect van de technische aanpassingen van de woning en het gedrag van de bewoner zal zijn op het energieverbruik in de woning.

De 5 energienotaloze woningen worden gebouwd in de laatste fase van nieuwbouwwijk Maurikse Gaarden in Maurik. Naar verwachting worden ze eind december 2013 opgeleverd en per januari 2014 verhuurd.

Toewijzing gaat op de gebruikelijke wijze via Woongaard.com op basis van inschrijfduur. Kandidaat-huurders dienen wel affiniteit te hebben met energiebesparing en akkoord te gaan met de monitoring en begeleiding gedurende de komende 10 jaar.