• Nieuws
  • 05/06/2023

Traditionele bouwproces niet ingesteld op houtbouw

Op 25 mei organiseerde Lente-akkoord 2.0 Circulair Industrieel Bouwen tijdens de Dag van de Projectontwikkeling de sessie ‘Houtbouw in de Praktijk’.

Op 25 mei organiseerde Lente-akkoord tijdens de Dag van de Projectontwikkeling de sessie ‘Houtbouw in de Praktijk’. Tijdens deze sessie, waar ruim 70 deelnemers aanwezig waren, gaven de Lente-akkoord koplopers Viviane Regout van Lister Buildings, Hidde Proost van Startblock en Dick van Ginkel van TBI WOONlab inzicht in hun ervaringen met houtbouw. Dit deden ze na een bevlogen presentatie door houtbouw-expert Pablo van der Lugt. Lente-akkoord programmaleider Sander Woertman modereerde de sessie.

Aansluitend deelden ze hun visie over stimulerend beleid voor houtbouw, de belangrijkste redenen waarom je als ontwikkelaar nú ervaring op moet doen met houtbouw, en hoe je de business case rond houten woningbouw kunt rond rekenen. Want één ding is duidelijk volgens de sprekers: bouwen in hout is lastig, maar het is een ontwikkeling die onomkeerbaar is. Het loont voor marktpartijen om zo snel mogelijk aan te sluiten. Investeerders zijn door ontwikkelingen in regelgeving en wensen van fondsen steeds meer op zoek naar duurzaam vastgoed, en houtbouw scoort dan goed.

Pablo van der Lugt DVDP 2023 Houtbouw 08
Pablo van der Lugt DVDP 2023 Houtbouw 07
Pablo van der Lugt DVDP 2023 Houtbouw 03
Pablo van der Lugt DVDP 2023 Houtbouw 04
Pablo van der Lugt DVDP 2023 Houtbouw 05
Pablo van der Lugt DVDP 2023 Houtbouw 06
Pablo van der Lugt DVDP 2023 Houtbouw 01
Pablo van der Lugt DVDP 2023 Houtbouw 02

Het mooiste statement van de sessie kwam uit de zaal en was afkomstig van architect Tom Franssen, die in 2009 middenin de crisis zijn eigen ontwikkelbedrijf Lemniskade oprichtte om zijn houtbouwproject Patch 22 gerealiseerd te krijgen. Hij zag dat het traditionele bouwproces niet goed is ingesteld op houtbouw. Om de meerwaarde van hout in een project tot zijn recht te laten komen, moet de hele keten anders, zo stelt hij.

Dit statement werd onderschreven door alle deelnemers. Het is nu wellicht nog een worsteling om tot een sluitende business case te komen rond een houtbouwproject, maar wie nu ervaring opdoet, heeft hier in de toekomst profijt van.

De reacties uit de zaal waren zo positief, dat gekeken wordt of de sessie in de vorm van een webinar herhaald kan worden. Volg de nieuwsbrief voor een update hierover.