Transitie naar intelligente warmtenetten

warmtenettenDoordat de gasprijs minder is gedaald dan de elektriciteitsprijs, kunnen elektriciteitscentrales niet meer tegen een acceptabele prijs warmte leveren, betogen Jorik van de Waerdt en Hans Buitenhuis van DWA in een lezenswaardig artikel.

Daarnaast is er een overcapaciteit aan afvalverbrandingsinstallaties (AVI’s). Afvalverbrandingsinstallaties produceren elektriciteit tegen dumpprijzen en zijn dus minder rendabel. Door recycling van afval zal de overcapaciteit alleen maar stijgen en kunnen AVI’s zich terugtrekken waardoor de warmtelevering in gevaar komt.

Traditionele warmtenetten zouden moeten transformeren naar intelligente (slimme) netten waarop meerdere decentrale productie—eenheden kunnen worden aangesloten. Aan de hand van een voorbeeldcasus beschrijven de auteurs knelpunten in de transitie en dragen ze oplossingen aan. Afleverstations moeten aangepast worden en iedere warmteaanbieder moet een circulatiepomp hebben om warmte te kunnen leveren aan het netwerk.

Ook kan het voorkomen dat in sommige gevallen het warmtenetwerk moet worden aangepast tot bijvoorbeeld ringleiding. Voor het afstemmen van vraag en aanbod zal een handelsplatform ontwikkeld moeten worden. Een aanbieder moet ook een vrager kunnen worden en andersom.

U kunt hier het artikel downloaden.