Triodos hypotheek ook voor nieuwbouw

triodosTriodos Bank stimuleert woning-eigenaren om in energiezuinige woningen te wonen. De bank introduceert als eerste in Nederland een hypotheek waarbij de maandelijkse rente is gekoppeld aan de energieprestatie van het huis. Zo is een duurzame woning ook financieel aantrekkelijk: het scheelt maandelijks fors in de vaste lasten.

Hoe groener de woning, hoe lager de hypotheekrente. De hypotheek is ook beschikbaar voor nieuwbouwwoningen, meldt de bank desgevraagd. Wel houdt de bank voor de beoordeling van de energieprestatie de EPA-bepalingsmethode voor bestaande woningen aan, en gaat dit energielabel niet verder dan A.

Op zich logisch, aangezien de bepalingsmethode voor nieuwbouw nog niet wettelijk is vastgesteld. Maar de noodzaak voor nieuwbouw wordt wel nijpend, vooral als men weet dat veel energiezuinige nieuwbouwmaatregelen niet fatsoenlijk met de EPA kunnen worden gewaardeerd en A++ nieuwbouwwoningen met de EPA-bepalingsmethode een abusievelijk lager label behalen.

De Triodos bank maakt hiernaast ook gebruik van de Tijdelijke Regeling Hypothecair krediet, waarbij kopers van zeer energiezuinige woningen (A++) € 8.000 extra krediet kunnen krijgen. Ook daarin is de bank de eerste. De Tijdelijke regeling Hypothecair Krediet is een Regeling van het ministerie van Financiën, die op 12 december in het Staatscourant is gepubliceerd.

Meer lezen:
Triodos - verduurzamen
Groen wonen loont