Veel interesse voor waterstof-event INNAX

Dit verslag is overgenomen van innax.nl

Het thema 'waterstof' biedt volop voer voor discussie. Op 12 maart jl. organiseerde bureau INNAX een drukbezochte themamiddag over waterstof met veel interessante sprekers. Jörgen Waagenaar, algemeen directeur van INNAX gaf het publiek aan het begin van de middag de volgende boodschap mee: “Stel je oordeel even uit en doe eerst ervaring op, er is geen heilige graal en neem het totale energiesysteem in ogenschouw”.

Ad van Wijk, professor Future Energy Systems aan de TU Delft, liet zien waarom waterstof niet meer weg te denken is binnen onze toekomstige energievoorziening en wat de mogelijkheden zijn van waterstof. Op de stelling: ‘Is waterstof wel of geen serieuze optie voor ruimteverwarming in woningen en gebouwen’, antwoordde het merendeel van het publiek vooralsnog met “nee”.

Waterstofparade
Na de pauze startte de waterstofparade: vier presentaties die ingingen op het “hoe dan”, de ervaringen uit de praktijk. In de presentatie “Waterstof, bouwsteen van de energietransitie of vluchtig gas?” nam Jaco Reijerkerk (Ekinetix) de zaal mee vanaf Jupiter, dat voor 75% bestaat uit waterstof, naar mobiliteit. Jaco was ook aanwezig met zijn eigen waterstofauto en deelde zijn ervaringen over de mogelijkheden van waterstof bij mobiliteit.

“Hoe gaat de toekomst van de gebouwde omgeving er uit zien?” Deze stelling legde Frank van Alphen (Stedin) het publiek voor. Een combinatie van all-electric, elektriciteit, warmte en hernieuwbaar gas volgens het publiek. “Een complex proces, er zijn hobbels, maar zeker geen showstoppers”, aldus Frank.

Op de stelling van Frank Turksma (Tieluk) “Er zit veel onzin in de discussie én uitvoering rondom de energietransitie- en duurzaamheidsdoelstellingen” stemde iedereen volledig “ja”. De door Tieluk ontwikkelde fuel cell wekt waterstof anders op dan gebruikelijk. Het werkt vraaggestuurd (opwekking naar behoefte) en heeft daardoor geen opslag nodig.In de waterstofwijk in Hoogeveen hebben ze een waterstof cv-installatie toegepast in 80 nieuwbouwwoningen op de locatie Nijstad-Oost. Een unieke bijdrage aan energietransitie! “Benut de kansen van Nijstad-Oost als vliegwiel voor duurzame lokale energie”, stelt Kees Boer (gemeente Hoogeveen) dan ook.

Joop van der Voort (INNAX) stelde het publiek de vraag “Wat doe je morgen?” Veranderingen komen alleen tot stand door écht in beweging te komen, zo ook bij de Energietransitie. We moeten stoppen met praten en vooral gaan DOEN!

Meer weten over de toepassing van waterstof? Bezoek dan op 18 april het NVB/Aedes Café in Den Haag. Het thema van deze middag is: "Waterstof en de energietransitie in de gebouwde omgeving".