Verslag: Op 3 kuub hout de winter door

Verslag van de sessie over particulier opdrachtgeverschap door Johan van der Stoel (Streamit in-store) tijdens de ZEN-platformbijeenkomst van 7 maart – door Anton Coops.

Op 7 maart lieten enkele professionals zich van een andere kant zien: als bewoner. Dit leverde een aantal verrassende sessies op. Het verhaal van Johan van der Stoel (bewoner en directeur Streamit in-store) ging over de realisatie van een passieve energieneutrale vrijstaande woning die op hout wordt gestookt.

Johan van der Stoel is elektrotechnicus en particulier opdrachtgever. Al tijdens de pitch bleek dat Van der Stoel geen gemiddelde bewoner is. Hij houdt van uitdagingen. In 2013 begon hij een intrigerend project: het bouwen van een comfortabele vrijstaande woning die ook op hout gestookt kan worden. Het is een huis van 1000m3 geworden, dat in de winterperiode inderdaad op 3m3 hout gestookt kan worden. Dit was geen expliciete wens van Van der Stoel, maar omdat de architect zei dat het kon ging hij de uitdaging aan.

Van der Stoel koos voor passiefbouw, en hij is ook een echte believer op dit punt. Bouwkwaliteit ligt hem na aan het hart, en hij wilde het project liever goed uitvoeren dan goedkoop. Tijdens de sessie geeft hij meerdere malen aan dat de huidige bouwpraktijk in Nederland wat hem betreft ondermaats is. De elektrotechnicus Van der Stoel ziet weinig innovatie en veel fouten. Zeker als hij het vergelijkt met de ontwikkelingen in zijn eigen vakgebied, in bijvoorbeeld de afgelopen 25 jaar.

Drie kuub hout
"We hebben een hele schone hout cv vergasser gevonden. We gebruiken geen pellets. Trouwens pellets zijn vaak afkomstig uit de Verenigde Staen of Zuid-Amerika: dat scoort laag op duurzaamheid" aldus Van der Stoel. "De kachel heeft twee verbrandingskamers. Als de as naar beneden zakt, wordt deze nog een keer verbrand, wat leidt tot een zeer hoog rendement. En er zit een warmtewisselaar in de kachel."

De kachel zorgt enerzijds voor stralingswarmte via de lucht, maar 70% gaat naar het buffervat voor de vloerverwarming. Er is ook een luchtwarmtepomp geïnstalleerd. Dit is eigenlijk een backup systeem voor de verwarming in de winter. Daarnaast wordt de kachel gebruikt voor tapwater verwarming in de zomer. Het buffervat (1000 liter) staat op 41 graden. Het is al met al een vrij ingewikkelde installatie voor een woonhuis.De deelnemers aan de sessie bekijken het ontwerp goedkeurend, en ze willen weten wat een bouwer of ontwikkelaar kan leren van de ervaringen van Van der Stoel. Daar heeft de electrotechnicus een duidelijke mening over:

  • Stop je geld in isolatie;
  • Kijk uit met 'rare' installaties die zichzelf niet bewezen hebben;
  • Meet de prestaties van het huis bij oplevering, en wel twee keer;
  • Draag de warmtepomp pas over na een jaar gebruik;
  • Eis als opdrachtgever dat de performance van installaties aan een bepaald niveau voldoet.

Van der Stoel heeft naar aanleiding van de ervaringen die hij heeft opgedaan met de bouw van zijn huis een nieuw idee opgevat: hij wil opdrachtgevers in de particuliere nieuwbouw gaan helpen om de juiste vragen te formuleren, en zo tot een duurzaam eindresultaat te komen.

Bezoek ook de website van Johan van der Stoel voor meer informatie over zijn houtgestookte passiefhuis.