Waterstof: Duurzame oplossing voor de gebouwde omgeving?

Dit artikel is gebaseerd op het verslag van het Waterstofcafé op Aedes.nl



Is waterstof een duurzame oplossing voor de energietransitie van de bebouwde omgeving? Deze vraag stond centraal tijdens het Waterstofcafé van Aedes en de NVB op 18 april. De belangrijkste voor- en nadelen van waterstof die uit deze bijeenkomst naar voren kwamen zijn door Aedes op een rijtje gezet.

Voordelen

  • Minder gevaar en uitstoot: met waterstof heeft u geen last van CO2-uitstoot, is er geen gevaar op koolmonoxidevergiftiging en is er geen ontploffingsgevaar.
  • Gebruik van bestaande infrastructuur: met minimale aanpassingen is het mogelijk om waterstof te transporteren door dezelfde pijpleidingen als waar nu gas doorheen wordt geleid. Er hoeft dus geen hele nieuwe en dure infrastructuur te worden aangelegd.
  • Goedkope energie: het is 10 keer goedkoper om dezelfde energie te genereren met waterstofmoleculen dan met aardgas.
  • Makkelijk te maken: waterstof kun je door middel van elektrolyse maken uit alle soorten brandstoffen: groen en fossiel. De techniek is vrij eenvoudig en werkt en er is dus redelijk makkelijk een grote waterstofvoorraad aan te leggen.
Nadelen
  • Het is slechts een deeloplossing: volgens Ad van Wijk (hoogleraar Future Energy Systems, TU Delft), één van de sprekers tijdens het café, is waterstof vooral een oplossing voor oude woningen in binnensteden en voor woningen in buitengebieden waar een nieuwe infrastructuur waarschijnlijk te duur is. Hij ziet waterstof niet als dé oplossing om alle andere brandstoffen te vervangen om huizen te verwarmen.
  • Duur in opslag: waterstof wordt opgeslagen in zoutkegels en dat is relatief duur ten opzichte van de opslag van andere brandstoffen.
  • Onzekerheid over investeringen: in welke duurzame oplossing om huizen te verwarmen moet je als corporatie investeren als waterstof slechts een deeloplossing is? Corporaties willen geen grote investering doen in een oplossing die over twee of drie jaar al achterhaald is.

Zie ook het verslag van het Waterstofcafé op de NVB-website.

Kanttekeningen van Jan Willem van de Groep

Lees ook de Duurzaam Gebouwd-column van Jan Willem van de Groep over waterstof, waarin hij Ad van Wijk uitdaagt om te reageren op enkele kritische kanttekeningen bij de praktische implementatie: "Ik heb niets tegen waterstof. Het is een energiedrager die we in de toekomst, als er plenty duurzame energie beschikbaar is, nog volop gaan zien. Ik heb wél wat tegen een waterstoflobby die net doet of het er morgen al is en de suggestie wekt dat het dé oplossing is voor de energietransitie."