Zeer energiezuinige nieuwbouw: Het Verborgen Geheim

Het_Verborgen_Geheim_2_lHet Verborgen Geheim wordt een groene woonwijk aan de stoere Heysehaven in Rotterdam. In meerdere fases worden er tussen 2016 en 2023 in totaal 170 energieneutrale kadewoningen, tweekappers en rijwoningen gerealiseerd.

Alle huizen in de wijk Het Verborgen Geheim worden Nul-op-de-Meter. De zonnepanelen op het dak wekken voldoende stroom op voor zowel de installaties als de huishoudelijke apparatuur. Elk huis krijgt daarnaast een warmtepomp, voor verwarming in de winter en koeling in de zomer. Verder zijn de huizen voorzien van drievoudig glas en warmteterugwin-installaties. Die installaties halen warmte uit wegspoelend douchewater en uit geventileerde lucht.

Energiekosten minimaal, 27.000 euro extra hypotheek
Al deze voorzieningen zorgen ervoor dat de energiekosten minimaal zijn. Bewoners betalen alleen voor de huur van de warmtepomp en de zonnepanelen. Deze huursom is altijd lager dan normale energiekostent. De installaties kunnen ook worden gekocht en meegefinancierd in de hypotheek. Omdat het om Nul-op-de-Meter woningen gaat, kunnen kopers tot maximaal 27.000 euro extra hypotheek krijgen.

Van Omme & De Groot Projectontwikkelaars en Bouwers werkt binnen dit project nauw samen met Klimaatgarant. Zie ook dit interview met Willem Bastein, één van de oprichters van Klimaatgarant, waarin hij aan potentiële kopers uitlegt welke installaties zij in de huizen plaatsen om deze energieneutraal te maken.