ZEN-marketing in de praktijk: De Nobelhorst

Tijdens de ZEN platformbijeenkomsten wordt steevast aandacht besteed aan de marketing van Zeer Energiezuinige Nieuwbouw, door bijvoorbeeld experts op het gebied van gedragspsychologie aan het woord te laten. Goede praktijkvoorbeelden zijn er inmiddels ook. Op de website Nobels Leven bijvoorbeeld, staat een helder en aantrekkelijk verhaal over de techniek achter de ZEN-woningen in de Nobelhorst, in Almere.

Via een soepele introductie wordt de lezer klaargestoomd voor een lesje in moderne duurzame installatietechniek: "ZEN staat voor Zeer Energiezuinige Nieuwbouw. Een huis wordt pas een ZEN-huis door allerlei maatregelen die het huis zeer duurzaam en tegelijkertijd heel comfortabel maken! Vanaf de vloer tot aan het dak zit een ZEN-huis vol slimme technieken. Wat ons betreft zeer interessant, want comfort en duurzaamheid combineren wil iedereen wel."

Vervolgens wordt in duidelijke, maar niet irritante Jip-en-Janneke-taal uitgelegd wat al die moderne apparaten allemaal kunnen. Hoe werkt bijvoorbeeld een zonneboiler?

"Een ZEN-huis heeft een zonneboilersysteem. Het principe van een zonneboiler kun je vergelijken met een tuinslang die de hele dag in de zon ligt. Het restwater in de slang wordt erg warm. Zonneboilers werken hetzelfde. De zonnecollector op het dak zet zonlicht om in warm water voor douche en kraan. Het warme water wordt tijdelijk opgeslagen in het voorraadvat op zolder. Het warme water gebruik je wanneer jij het nodig hebt. Er is genoeg voor een groot gezin! En heb je meer nodig? Geen probleem. De cv-ketel vult met gemak – en relatief goedkoop – meer warmte aan. Zelfs in de winter – als de zon maar een paar uur schijnt- kan een zonneboiler voldoende warm water produceren om te douchen, te wassen of schoon te maken."Kijk voor meer inspiratie op de website Nobels Leven

Zie ook:
"Vertel over de praktijk van energiezuinig wonen" (11-11-2016)
ZEN woningen in Nobelhorst, Almere (24-6-2016)