ZEN Project: Haarzicht in Vleuten

126 huur NOM-woningen in Vleuten

De nieuwe wijk Haarzicht nabij Vleuten, met landgoed Haarzuilens in de ‘achtertuin’, krijgt een eigenzinnig dorps karakter. Projectontwikkelaar AM realiseert hier samen met BAM en verhuurder Bouwinvest 126 Nul op de Meter (NOM)-huurwoningen. Hoe ga je om met energieneutraal bouwen in zo’n historisch, groen buitengebied?

Haarzicht wordt de eerste aardgasvrije wijk zonder stadsverwarming in de provincie Utrecht, met in totaal 555 energieneutrale woningen. Uitgangspunt voor alle woningen is een EPC van 0 of zo mogelijk een EPC van -0.3. De MPG-waarde komt uit op € 0,96/m2 BVO per jaar. “Een belangrijk uitgangspunt bij het ontwikkelen van de woningen was dat het historische, groene karakter gehandhaafd moest blijven”, legt AM-manager Duurzaamheid Maarten Markus uit.

Welstandscommissie
Omdat het inpassen in de omgeving zo’n grote rol speelde, hebben de projectontwikkelaars bewust behoorlijk wat tijd geïnvesteerd in overleg met de welstandscommissie. De resultaten van een klantonderzoek onder toekomstige bewoners zorgden er mede voor dat zonnepanelen in de architectuur opgenomen moesten worden: “Meer dan helft van de toekomstige huurders gaf aan dat ze zonnepanelen verwachten.”

De woningen worden energieneutraal door een luchtwarmtepomp op zolder in combinatie met een mechanisch ventilatiesysteem, vloerverwarming en zonnepanelen. “Een gebruikelijk pakket voor kleinere rijwoningen”, aldus Markus. Maar wel een energieoplossing die toch net iets anders is dan de huurders tot nu toe gewend waren. “Zo realiseert niet iedereen zich dat je de temperatuur ’s nachts niet teveel omlaag moet zetten, omdat het opwarmen van de woning langer duurt met een warmtepomp en vloerverwarming.” Daarom zorgt installateur BAM Energy Systems voor een informatiebundel en organiseert voorlichtingsbijeenkomsten.

Een extra vraagstuk in dit geval is ook hoe je met NOM omgaat met het oog op de huurprijs. Daarbij is de methode van de Energieprestatievergoeding (EPV) gehanteerd. “De verhuurder verrekent de kosten voor het NOM-pakket deels in de huurprijs. De nieuwe bewoners betalen daardoor wat meer, maar dit wordt weer gecompenseerd door het feit dat zij zeer beperkte of geen energielasten meer hebben.”

Onderdeel ZEN-programma
Haarzicht is een van de projecten waarmee AM deelneemt aan het ZEN-programma van het Lente-akkoord. ZEN staat voor Zeer Energiezuinige Nieuwbouw, van bijna energieneutraal (BENG) tot energieleverend, met de bewoner als uitgangspunt. We gaan voor tevreden bewoners door extreem goed te letten op wooncomfort, gezondheid, opleverkwaliteit én uiteraard betaalbaarheid. Hierbij kijken we naar vragen als: weten we wat de bewoner wil? Kunnen we technische hoogstandjes matchen met klantverlangens? Kunnen we woonplezier en -comfort verhogen en tegelijk de energierekening verlagen? En hoe doen we dat?

Alle opgeleverde ZEN-projecten zijn terug te vinden op het Podium duurzame gebouwen van RVO.nl.