ZEN Project: Wonen in Piershil

5 BENG-koopwoningen op aardgas

Aan de oostrand van Piershil, een heerlijkheid en plaats in de gemeente Korendijk in de Hoeksche Waard, zijn in een kleinschalige woonwijk in de loop van 2017 vijf BENG-eengezinswoningen opgeleverd. Dit is fase 1 (van in totaal 11) van het project Wonen in Piershil.

De nieuwe woonwijk in Piershil biedt straks een mooi gemixt aanbod: 11 eengezinswoningen (koop), 6 2-onder-1-kapwoningen (koop), 10 eengezinswoningen voor starters (koop), 4 koopwoningen op vrije kavels, 12 appartementen (koop/huur) en 11 woningen voor 55-plussers (koop/huur).

Toen BM een aantal jaar geleden de opdracht kreeg voor dit project, leefden de thema's aardgasvrij, zeer energiezuinig of zelfs energieneutraal bouwen nog niet zozeer. “Vandaar dat de plannen vrij traditioneel zijn ingestoken”, vertelt projectmanager Ward Koppejan van BM van Houwelingen Projectontwikkeling bv.

Groot dakvlak
Toen op een gegeven moment de nieuwe BENG-eisen naar voren kwamen en verduurzamen ook steeds hoger op het eisenlijstje van de opdrachtgevers stond, rees volgens Koppejan al snel het idee om de bouw van de eerste serie eengezinswoningen als pilot te gebruiken: “Deze zijn zeer geschikt want ze hebben een groot dakvlak en zijn gericht op het zuiden.”

Nadat er met behulp van Nieman Raadgevende Ingenieurs diverse concepten waren doorgerekend, is de keuze gevallen op wat Koppejan “de meest traditionele vorm om BENG te behalen” noemt. “Dus gewoon nog een gasaansluiting – iets waar we nu anders over zouden denken – in combinatie met een zeer goed geïsoleerde schil, drievoudig glas, gebalanceerde ventilatie met WTW en zonnepanelen.”

De gekozen aanpak leidt tot een energiebehoefte van 17,8 kWh/m² per jaar (BENG 1), een primair fossiel energiegebruik van 19,8 kWh/m² per jaar (BENG 2) en het percentage hernieuwbare energie bedraagt 51% (BENG 3).

Overigens is het volgens Koppejan nog niet zo gemakkelijk om alle partijen ‘aan te laten schakelen’ op de vernieuwde, zeer energiezuinige bouwwijzen. Als voorbeeld haalt hij de isolatie van het dak van de 5 eengezinswoningen in Piershil aan: “Wij kwamen al rekenend op een gewenste Rc-waarde van 11, maar de partner die het klapdak leverde gaf aan dat dit een veel te groot isolatiepakket zou opleveren.” Uiteindelijk kwam de Rc-waarde voor het dak op 8,5 m².K/W (en die voor de gevel en de vloer op respectievelijk 7,13 en 5,0).

Onderdeel ZEN-programma
BM van Houwelingen Projectontwikkeling bv. neemt met project in Piershil deel aan het ZEN-programma van het Lente-akkoord. ZEN staat voor Zeer Energiezuinige Nieuwbouw, van bijna energieneutraal (BENG) tot energieleverend, met de bewoner als uitgangspunt. We gaan voor tevreden bewoners door extreem goed te letten op wooncomfort, gezondheid, opleverkwaliteit én uiteraard betaalbaarheid. Hierbij kijken we naar vragen als: weten we wat de bewoner wil? Kunnen we technische hoogstandjes matchen met klantverlangens? Kunnen we woonplezier en -comfort verhogen en tegelijk de energierekening verlagen? En hoe doen we dat?

Alle opgeleverde ZEN-projecten zijn terug te vinden op het Podium duurzame gebouwen van RVO.nl.