ZEN-themagroep Gasloze Nieuwbouw trapt af op 27 juni

Op 8 maart 2017 is door een groot aantal overheden en netbeheerders de Green Deal Aardgasvrije Wijken ondertekend. Hiermee willen deze partijen de ontwikkeling van aardgasvrije wijken bespoedigen. In nieuwe wijken zal geen nieuwe aardgasinfrastructuur meer worden aangelegd. Ook in bestaand stedelijk gebied zijn grote investeringen in bestaande gasnetten niet meer voor de hand liggend. Zelfs als aardgas deels vervangen kan worden door groengas, zal dat slechts een zeer klein deel van de oplossing zijn. Gasloos is dus in de meeste gevallen de nieuwe realiteit voor nieuwbouw.

De vervolgvragen zijn dan: wat zijn de opties, wat gaat dat kosten? In deze nieuwe ZEN-themagroep willen we die vragen beantwoorden. Het resultaat is een brochure of factsheet met opties voor gasloze nieuwbouwwoningen met een EPC van 0,4, BENG en NOM, en inzicht in kosten. Ook worden reeds gerealiseerde voorbeeldprojecten gedocumenteerd, inclusief ervaringen en leerpunten. Dit laatste zal gebeuren in nauwe samenwerking met RVO en betrokkenen van de Green Deal aardgasvrije wijken.

Voor wie: corporaties, ontwikkelaars, bouwers, gemeenten en netbeheerders die (ruim) ervaring hebben met gasloze woningbouwprojecten.
Doel: opties voor gasloze nieuwbouwwoningen op een rijtje krijgen, met installatiepakket en kosten, voor EPC 0,4, BENG en NOM. Voorbeeldprojecten documenteren van woningprojecten die al gasloos zijn gerealiseerd, met installatiepakket en kosten. Komen tot een leesbare inzichtelijke brochure of factsheet met opties en voorbeeldprojecten.
Datum: Eerste bijeenkomst vindt plaats op dinsdagmiddag 27 juni van 15.00 uur tot 17.00 uur.
Locatie: RVO, Utrecht.
Trekker/gespreksleider: Claudia Bouwens, Lente-akkoord.

Agenda
15.00 uur Welkomstwoord Claudia Bouwens, programmaleider Lente-akkoord en voorstelrondje.
15.10 uur Presentatie eerste opties op een rijtje plus eerste inzichten na eerste (korte) analyse gasloze projecten, door onderzoeker.
15.40 uur Welke vragen/wensen leven er bij de deelnemers? Waar is meer focus op gewenst in onderzoek/brochure/factsheet? Opzet vervolgonderzoek, verzamelen praktijkprojecten.
16.45 uur Afspraken op een rijtje.
17.00 uur Einde.

Aanmelden
U kunt zich aanmelden voor de eerste bijeenkomst van de themagroep Gasloze Nieuwbouw door dit formulier in te vullen.