Zonnedak op huurwoningen Eindhoven wint schoonheidsprijs

zonnedakWat is het mooiste zonnestroomproject van Nederland? Ensoc koos tien solar projecten en peilde de stemmen. De meeste stemmen gingen naar een dakvullend zonnestroomsysteem op veertien huurwoningen in Eindhoven. Het zonnedak maakt dakpannen overbodig.

Ensoc verzamelde de stemmen afgelopen zomer, tussen 30 augustus en 30 september. In totaal werd 442 keer gestemd op een van de tien zonnestroomprojecten. De helft van de stemmen ging naar een zonnedak dat wordt toegepast op de veertien huurwoningen aan de Karel de Grotelaan in de Airey-wijk Genderdal. Deze wijk moet na herontwikkeling een van de duurzaamste wijken van Eindhoven worden. Het zonnedak is ontwikkeld door AERspire en wordt op de woningen geplaatst door bouwbedrijf Heijmans, in opdracht van de Eindhovense woningcorporatie Woonbedrijf.

Zonnedak
Het zonnedak luistert naar de naam Aesthetic Energy Roof, afgekort AER. Het is opgebouwd uit glasplaten met daartussenin zonnecellen, die het zonlicht omzetten in elektriciteit. Het zonnedak is voor de zomer al geplaatst. De woningen worden 28 september opgeleverd voor de eerste bewoners, vertelt ontwerpmanager Niels Struijcken van Heijmans. ‘Dit is een uniek project. Niet eerder is in Nederland een vlak zonnedak toegepast met glas op glas. Dit maakt het zonnedak duurzamer dan systemen met alleen een enkele glasplaat met daaronder folie.’

Koeling
Bijzonder is de slimme ventilatieschacht achter de panelen. In de goot en nokafwerking zitten luchtgaatjes. Door een natuurlijke ‘trek’ achter de panelen, van de goot naar de nok, kunnen de zonnepanelen hun warmte maximaal afgeven aan de lucht in de schacht. Hierdoor blijven de zonnepanelen koeler en hebben ze een hoger rendement. Met de AER-daken kunnen de woningen aan de Karel de Grotelaan meer dan de helft van hun energieverbruik dekken. De daken zijn zo ontworpen dat het een homogene uitstraling heeft. Het project levert het bewijs dat woonlastenbesparing, comfort en esthetiek goed samen kunnen gaan.

Lees verder op de Ensoc website