Nog veel vragen over TOjuli en rekenzones voor BENG

Dit artikel verscheen eerder op Aannemervak.nl

Bouwers en ontwerpers worstelen voor de invulling van de nieuwe BENG-eisen vooral met installaties, TOjuli en rekenzones. Bouwkundig wordt BENG niet als lastig ervaren en kiest de meerderheid voor Rc-waardes volgens Bouwbesluit in combinatie met standaard isolatieglas of eventueel triple glas.

Dit blijkt uit de polls die werden gehouden onder de kijkers van het webinar ‘BENG in praktijk’ dat Eisma Bouwmedia hield in samenwerking met Rockwool. In dit webinar ging André Kruithof van Nieman Raadgevende Ingenieurs in op de diverse energieconcepten voor BENG. Ook legde hij uit hoe het zit met de rekenzones. Een woning is in principe één rekenzone, mits de verwarmings-, koeling- en ventilatiesystemen in de gehele woning gelijk zijn.

Kruithof liet tevens zien hoe in de meeste gevallen aan de comforteis TOjuli is te voldoen. Ook legde hij het begrip ‘actieve koeling’ uit. Als een woning actieve koeling heeft, is dat voldoende en voldoet die automatisch aan de TOjuli. Het energieverbruik van de koeling telt wel mee voor BENG 2.

Milieuprestatie MPG
Pieter Nuiten van Stichting W/E adviseurs lichtte in het webinar toe hoe BENG en de MilieuPrestatie van Gebouwen zich tot elkaar verhouden. De MPG is nu nog gemakkelijk te halen, maar zal naar verwachting binnenkort worden aangescherpt van 1,0 naar 0,8.

Nuiten liet zien dat ook hierin het volgen van de trias energetica de beste werkwijze is. Isolatie heeft relatief weinig impact op de MPG-score. Wie primair energieverbruik moet compenseren met extra PV-panelen, heeft het lastiger. PV-panelen hebben een behoorlijke impact op de MPG. Al leveren ze over hun hele levensduur zeker een positieve bijdrage vanwege de energieopbrengst. Die milieuwinst daarvan blijft ruimschoots groter dan de negatieve impact van het materiaalgebruik.

Jurrian van Andel van Rockwool behandelde in het webinar het thema circulariteit van materialen. Met de juiste materiaalkeuzes is de balans te vinden tussen MPG en BENG. Van Andel liet zien hoe steenwol past in de circulaire bouw. Hij wees er op om bij de materiaalkeuze aspecten zoals brandveiligheid niet uit het oog te verliezen.

Het webinar ‘BENG in praktijk’ is hier gratis terug te kijken.


Gerelateerde berichten

Tags:

BENG

PARTNERS

NEPROM NVB Bouwend Nederland Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties