NOM in het groot

onno-ivoVerslag van de kennissessie NOM met Ivo Opstelten (Platform 31) en Onno Dwars (VolkerWessels Vastgoed) o.l.v. Maarten Georgius (Aedes) tijdens de ZEN platformbijeenkomst op 21 juni – door Anton Coops.

De Vereniging Stroomversnelling heeft in Nederland de meest grootschalige ambitie als het gaat om NOM-renovatie. Ivo Opstelten (Platform31) is één van de sleutelfiguren binnen de vereniging. En in de nieuwbouw kiest VolkerWessels als eerste voor de industrialisatie van NOM. Dit mede dankzij de inzet en de visie van Onno Dwars. Hoe staat het met de transitie? Wat zijn de nieuwste inzichten?

Tijdens de ZEN-sessie van 21 juni contrasteert de rationele presentatie van Ivo Opstelten fraai met de bevlogen vergezichten van de kersverse ‘Green Leader’ Onno Dwars. Samen bieden de twee sprekers het publiek een goede indruk van wat er nu al gebeurt, wat er mogelijk is, en welke kant(en) we opgaan. Ivo Opstelten prikkelt met zijn NOM-betoog de marktpartijen, en richt zich daarbij vooral op de kansen voor woningcorporaties. Onno Dwars voorspelt dat ‘gezond wonen’ een belangrijk argument wordt voor woonconsumenten bij hun keuze voor een zeer energiezuinige nieuwbouwwoning.

NOM is waardevol voor ontwikkelaars
Ivo Opstelten schetst allereerst het belang van ‘Parijs’. Een eenvoudig rekensommetje op basis van de getallen uit de internationale afspraken leert dat we enorm veel vaart moeten gaan maken in de gebouwde omgeving. Opstelten constateert droogjes dat vanaf nu tot aan 2020 in feite alleen energieleverende nieuwbouw goed genoeg is om in het Parijse gareel te blijven. Een weinig bemoedigend vooruitzicht. Maar gelukkig snijdt het NOM-mes aan vele kanten. Niet alleen de CO2-ambitie is van belang; we kijken tegelijkertijd ook naar de woonlasten, het binnenmilieu, gezondheid, comfort en veiligheid. “We willen beter wonen voor hetzelfde geld. Stroomversnelling ziet daarbij het afgeven van garanties als cruciaal.”

Vervolgens gaat Opstelten uitgebreid in op de business case voor woningcorporaties. Grootschalige NOM-projecten zijn voortaan goed rond te rekenen, nu de Energieprestatievergoeding (EPV) eindelijk een feit is. Het is zelfs mogelijk om de energieprestatie te garanderen bij gelijkblijvende woonlasten voor bewoners, onder de aanname dat NOM zo’n 20.000 euro extra kost, zo houdt Opstelten zijn gehoor voor. Dan verrast hij de aanwezigen met de ‘definitieve’ uitwerkingsgetallen voor de EPV zoals ze in de bijbehorende AMvB zullen worden opgenomen (zie de presentatie, p.13 en 14).

Maar er zijn meer redenen om mee te gaan met NOM. Een energiezuinige woning behoudt langer zijn waarde, er mag meer hypotheek worden verstrekt, en het is beter voor de portemonnee van de consument. Eén belangrijke voorwaarde is er wel volgens Opstelten: garantie, garantie, garantie.

NOM als ondergrens
“Als je het hebt over ‘zeer energiezuinig’ dan is dat beperking van het slechte, maar in de toekomst willen we juist meer van het goede.” Onno Dwars formuleert zijn energetische ambitie in termen van overvloed: hij gaat vol voor energieleverend. “Wie doet er nog geen NOM?” vraagt hij aan de zaal. Een paar handen gaan de lucht in. “Volgend jaar praten we verder.”

Aan de technische kant van de energiezuinige woningconcepten van VolkerWessels maakt Dwars weinig woorden vuil: “De grote lijnen kennen de meesten inmiddels wel.” Het afgeven van garanties krijgt meer aandacht: “Wat we niet garanderen zijn weersinvloeden, wijzigingen in het belastingstelsel, het aantal bewoners, het bewonersgedrag en het energiegebruik van huishoudelijke apparatuur. Wat we uiteindelijk zien is dat 70% van de mensen na een jaar de Nul-op-de-Meter haalt.” En dan komen we bij hét punt waar het volgens Dwars om draait: “Deze woningen hebben een veel betere luchtkwaliteit dan de hele bestaande voorraad. Als we kunnen garanderen dat je langer blijft leven in een NOM-huis, als je dat kunt bewijzen, dan heb je een winnaar.”

Vervolgens geeft Onno een kijkje in de keuken. Hij laat zien hoe het allemaal begon, bij de woningcorporaties. De NiaNesto-competitie van Portaal was het startschot. “Het volgende project was een samenwerking met corporatie deltaWonen, hier gingen we voor een EPC van -0,6. Dit is conceptueel nog niet helemaal uitontwikkeld, met name als het gaat om de esthetiek. Soms moet je rare capriolen uithalen om genoeg PV te kunnen leggen. Daar zijn we met z'n allen nog niet uit.” Daarna heeft VolkerWessels ook de vrije sector vrij snel omarmd. “Hieruit leerden we dat de consument gelooft dat een zeer energiezuinige woning gewoon beter is dan wat er in de bestaande voorraad voorhanden is.”

Een heel andere insteek zien we bij het zeer energiezuinige concept MorgenWonen. “Veel mensen willen gewoon niet een jaar wachten op een huis. En wat blijkt: als je consumenten binnen dit concept de keuze biedt tussen Nul-op-de-Meter of ‘standaard’ dan kiest 70% voor NOM.” MorgenWonen is tevens een belangrijke mijlpaal als het gaat om de industrialisatie van zeer energiezuinige woningbouw. Volgens Dwars heeft VolkerWessels op dit moment als enige ter wereld een fabriek speciaal voor NOM-woningen. Na de zomer worden hier twee woningen per dag afgeleverd.

De conclusies liegen er niet om wat Onno Dwars betreft: niet NOM is niet volhoudbaar, corporaties stappen binnenkort massaal over op NOM, de beleggers zullen weldra volgen, en ook bewoners willen niets anders dan NOM. Kortom: NOM wordt heel groot. Dat u het alvast weet.

Download de presentatie van Ivo Opstelten
Download de presentatie van Onno Dwars