Opinie: "Bouwen is: 3D, BIM, NOM, geothermie, industrieel en circulair"

Deze column van Biense Dijkstra verscheen op 15 mei in Cobouw

Mijn afgelopen week bewijst maar weer eens dat onze branche volop in transitie is: heel bijzonder! Uiteraard zijn wij aannemer en bouwen we woningen en utiliteitsgebouwen, maar ondertussen is het zoveel meer.

We zijn begonnen om met de nieuwste en modernste technieken 3D tekeningen te maken. Deze tekeningen worden geïntegreerd in ons BIM systeem, waarmee de robots in de fabriek worden aangestuurd. File to factory noemen we dat. De grondstoffen die we in de fabriek gebruiken, worden in de toekomst circulair. Met Circulair Fryslân doen we ons best om de ketens te sluiten en dat kan alleen door samen te werken.

Respect voor mens en aarde
Het principe is prachtig: grondstoffen continu blijven (her)gebruiken, met respect voor mens en aarde. Dat klinkt eenvoudig, maar is nu net de moeilijke kant van het verhaal. Over het algemeen overschatten we de ontwikkelingen de komende twee á drie jaar, maar we onderschatten de impact over tien jaar. Die circulaire economie gaat er zeker komen en wij als bedrijf zullen onze bijdrage daaraan leveren.

We zijn al enige tijd met bijzondere projecten bezig. Bijvoorbeeld de Nul op de meter woningen, waarbij juist de bewonerscommunicatie onderdeel is van onze aanpak. Iets waar we onze hand niet meer voor om draaien. Met bewonersconsulenten en energiespecialisten voeren we deze projecten vol enthousiasme uit. En met gevels die deels geproduceerd worden met onze robottechnologie.

Teleurgesteld. Waar is de bouw?
We schoven deze week ook aan bij overheden en netwerkbedrijven, om te praten over de systeemverandering all electric en warmte. De belangrijkste vraag van nu: wie is de aanjager? Vanuit onze kant moeten wij onze bouwproducten aan laten sluiten op die nieuwe systeemkeuzes. Met de Fryske Deal ontwikkelen we 3.000 NOM woningen in Friesland - all electric dus. De provincie Fryslân heeft deze week aangegeven de Fryske Deal te willen ondersteunen met een substantiële financiële bijdrage. Provinciale Staten hebben daarin natuurlijk de laatste stem.

Voor woningbouw een prima systeemkeuze. We willen daarnaast ook kantoorgebouwen en hoogbouw energieneutraal maken, wat ons tot (noodzakelijke) geothermieontwikkelaar heeft gevormd. Is het aan de markt om aanjager te worden?

Broodnodige transitie
De persoon die denkt dat bouwen nog bestaat uit ‘stenen stapelen’ en een projectmatige aanpak heeft het helemaal fout. Het gaat over 3D inmeten, BIM, NOM, geothermie, industrieel en circulair bouwen en daarmee over het creëren van werkgelegenheid en een toekomstbestendig bedrijf. We moeten eerlijk toegeven dat het moed en vooral doorzettingsvermogen vergt om de broodnodige transitie vorm te geven en de urgentie aan alle betrokkenen te duiden. De impact is groot en de kansen zijn talrijk. Het besef is nog onvoldoende en de gevolgen zijn ingrijpend.

Chirurg
Metaforen spreken het meest tot de verbeelding: soms voelen we ons de chirurg die binnen zijn specialisatie met het meest vooruitstrevende genezingsmiddel experimenteert. Alleen onze patiënt is ernstig ziek en overweegt alternatieve geneeswijzen.

We moeten nu laten zien hoeveel beter ons nieuwe geneesmiddel is.