OVG gaat PowerWindows testen

160413-OVG-REAL-ESTATE-e1460523675206Na ruim 3 jaar ontwikkelen  gaat de Nederlandse startup PHYSEE samen met OVG in juni 2016 een pilot starten met de zogenaamde ‘PowerWindow’. Volgens het persbericht van OVG gaat het om de eerste transparante ramen ter wereld die zonlicht omzetten in elektriciteit.

PHYSEE is opgericht door Willem Kesteloo en Ferdinand Grapperhaus, nadat ze een transparant materiaal ontdekten dat lijkt op de substantie die in glow-in-the-dark producten zit. Dit materiaal voegt op een onzichtbare manier elektriciteit-producerende functionaliteit toe aan de beglazing van een gebouw, zonder daarbij af te doen aan het design. “Waar commercieel glas ongeveer 30% van het licht reflecteert, vangen wij dat op. We zetten dat om naar onzichtbaar licht, transporteren het naar de zijkant, waar zonnecel strips het omzetten in elektriciteit”, aldus Kesteloo.

Het project is een samenwerking met ontwikkelaar OVG Real Estate. In juni wordt 30 m² PowerWindows in een gebouw van OVG geplaatst. “Wij zijn een partnership aangegaan met PHYSEE rond hun PowerWindow omdat wij geloven in nieuwe ontwikkelingen met de juiste combinatie van duurzaamheid en technologie. Dit is een belangrijk onderdeel van onze strategie.”, bevestigt Coen van Oostrom, CEO van OVG Real Estate.

Het geheim achter deze technologie zit hem in de speciaal ontwikkelde coating. Deze coating is ontwikkeld aan de research group FAME (Fundamental Aspects of Materials and Energy) van de TU Delft. Als minderheidsaandeelhouder van het jonge bedrijf heeft de TU Delft het patent op deze technologie opgebouwd, aangevraagd en wereldwijd doen gelden. Om de prestaties van de coating de komende jaren te verbeteren leidt Dr. Erik van der Kolk het onderzoek in het lab.


Gerelateerde berichten

PARTNERS

NEPROM NVB Bouwend Nederland Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties