PassiefBouwen Award voor Enschedese volksbuurt

Velve-Lindenhof_02Tachtig energiezuinige woningen is de wijk Velve Lindenhof rijker. Daarmee won de Enschedese wijk de PassiefBouwen Award 2013 in de categorie Woningen Nieuwbouw, voor vorig jaar afgebouwde en gecertificeerde passief projecten. (Van: rvo.nl)

Velve Lindenhof is een wijk in Enschede met meer dan 2.000 woningen. De wijk had te kampen met sociaal-economische problemen en een deel van de woningen sloot niet meer aan bij de woonwensen en eisen van deze tijd. Bewoners, woningcorporaties en de gemeente sloegen de handen ineen en stelden een integraal plan op voor Velve Lindenhof. Dit omvatte een sociaal programma en een herstructurering van een deel van de wijk.

Passief bouwen
Onderdeel van het plan was de nieuwbouw van tachtig woningen volgens het concept van passief bouwen. Een passief gebouw is thermisch comfortabel, heeft een zeer goede kwaliteit binnenlucht en heeft een extreem laag energieverbruik.

Unieke Kansen Regeling
Voor de bouw van de tachtig woningen stelde de overheid in 2008 subsidie beschikbaar uit de Unieke Kansen Regeling. Deze regeling stimuleerde projecten waarin Nederlandse marktpartijen en niet-marktpartijen samenwerkten aan de transitie naar een duurzame energiehuishouding. De nadruk bij de Unieke Kansen Regeling lag op versnelde marktintroductie van technieken die bijdragen aan deze energietransitie. Inmiddels is deze regeling beëindigd.

Isolatie en warmte
De passiefhuizen in Velve Lindenhof zijn extreem kierdicht en hebben een extreme isolatiewaarde (Rc = 8 à 10). Daarbij past het gebruik van drievoudig glas. Ruimteverwarming vindt plaats via luchtverwarming met warmteterugwinning. Zonneboilers zorgen voor de verwarming van tapwater en er zijn hotfill-aansluitingen voor was- en afwasmachines.

Meer energiebesparing
Verder kregen bewoners een Energiebox en een stand-by killer voor de TV. Daarnaast bevordert het project de aanschaf van A++ apparatuur. De bewoners kregen ook uitgebreid voorlichting over energiebesparing en de energievoorziening van hun huizen. Tot slot monitort het project het energieverbruik en koppelt dit terug aan de bewoners.


Gerelateerde berichten

PARTNERS

NEPROM NVB Bouwend Nederland Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties