PassiefBouwen Awards 2012: vier winnaars

passief_bouwen_bouwbeursDe jaarlijkse toekenning van de PassiefBouwen Awards heeft dit keer vier winnaars opgeleverd. Voor het eerst werd besloten in drie categorieën te jureren: Woningen Nieuwbouw, Woningen Renovatie en Overige Gebouwen.

De Award Woningen Nieuwbouw is gewonnen door een woningproject in Borne, onderdeel van een grote Twentse aanpak om in verschillende plaatsen passieve woningen te gaan bouwen. In de categorie Woningen Renovatie ging de Award naar een combinatie van twee projecten met gerenoveerde appartementen in het Brabantse Nieuwkuijk en Haarsteeg. Bij Overige Gebouwen werd de prijs door twee Zeeuwse projecten gewonnen: het multifunctionele gebouw Nimmerdor in Grijpskerke en een gerenoveerde graansilo in Middelburg, omgebouwd tot passief kantoor.

Een individuele passief woning in het Friese Witmarsum kreeg een plaats in de zogeheten Eredivisie PassiefBouwen.

Juryvoorzitter Chris Zijdeveld: ‘Ondanks de drie categorieën viel de jurering niet mee. Het niveau was dermate hoog dat eigenlijk iedereen een prijs verdiende. Het grote aantal inzendingen en nominaties bewijst de stijgende lijn die er zit in het aantal passieve projecten dat jaarlijks in ons land wordt gebouwd. Hetgeen de belangstelling voor en waarde van passief bouwen weer eens aangeeft. Niet in de laatste plaats omdat passief bouwen de meest logische weg is naar energie-nul en energie-plus woningen.’

Download het volledige (10 pagina’s tellende) juryrapport

Uit het juryrapport
borneDe woningen in Borne passen in een reeks die regionaal wordt gebouwd door een aantal deelnemende woningbouwverenigingen en waarbij wordt aangetoond dat (vrijwel) energieneutrale woningen binnen handbereik zijn. Het bijzondere van de woningen in Borne is dat een niet ingewijde, behalve dat het aantrekkelijke woningen zijn, niets bijzonders ziet, terwijl ze voor een kenner vrijwel meteen als passief ontwerp herkend worden.

grijpskerkeWoZoCo Nimmerdor Grijpskerke: de partners in dit project hebben niet gekozen voor de gemakkelijkste weg. Een project waarin verschillende functies zijn geïntegreerd, dat een klassiek uiterlijk moest krijgen en dat bovendien passief moest zijn. Maar het is ze gelukt. De jury heeft bijzondere waardering voor de actieve wijze waarop ook al tijdens de bouw ruim informatie over het project is uitgedragen.

graansiloEen oude graansilo verbouwd tot een modern passief kantoor, Middelburg. De initiatiefnemers voor dit project hebben gekozen voor een wel heel bijzondere aanpak. Een spectaculaire functieverandering werd hier gekoppeld aan de niet bescheiden ambitie om tot passief niveau te komen. Velen hadden een mislukking voorspeld gezien de moeilijkheidsgraad en het extreme ambitieniveau. Het is duidelijk zichtbaar dat de betrokkenen op het gebied van passief bouwen al grote ervaring hebben opgedaan, want ook deze “mission impossible” is uitstekend geslaagd.