Verslag ZEN Platformbijeenkomst van 10 december

aftrapIn de chique ambiance van Buitenplaats Amerongen kwamen op 10 december zestig mensen bijeen om verder te discussiëren over Bijna Energie Neutrale Gebouwen. Dat moet namelijk vanaf 2021 de standaard zijn voor nieuwbouw. Daarnaast komt de bewoner meer centraal te staan. In het door het Lente-akkoord opgerichte platform Zeer Energiezuinige Nieuwbouw (ZEN) bespreken corporaties, ontwikkelaars en bouwers de uitdagingen, knelpunten en oplossingen daarvan.

Net als op de eerste bijeenkomst op 13 oktober opent Jan Fokkema, directeur van NEPROM de platformbijeenkomst. ‘In de eerste zeven jaar van het Lente-akkoord stelden we ons als Aedes, NEPROM, Bouwend Nederland en NVB ten doel om de nieuwbouw in 2015 vijftig procent zuiniger te maken in vergelijking met 2007. Dat is een heel eind gelukt dankzij jullie inzet’, zegt Fokkema, ‘Nu gaan we voor BENG en ZEN vanaf 2020. We zitten hier in Amerongen op een toplocatie voor trouwerijen. Laten we elkaar trouw beloven, in elk geval tot 1 januari 2021.’

Tevreden bewoners in een betaalbare woning met comfort en een gezond binnenklimaat staan centraal in de ZEN-bijeenkomsten, waaraan zich intussen meer dan veertig bedrijven hebben gecommitteerd. Het idee is om drie keer per jaar een platformbijeenkomst te organiseren, één keer per jaar een congres en daarnaast diverse kleinere bijeenkomsten voor themagroepen te houden. Voor 2016 staan de data al op de agenda: 22 maart, 21 juni, 11 oktober (congres) en 13 december. De eerste themabijeenkomst (over bewonerscommunicatie en kopersbegeleiding) is 26 januari 2016. Kennisoverdracht verloopt via diverse websites, nieuwsflitsen, brochures en factsheets en natuurlijk sociale media.

Het opdoen van ervaringen met de nieuwe energienorm en deelname in het platform is allerminst vrijblijvend. Als toelatingseis geldt dat deelnemers vóór 1 januari 2018 een concreet nieuwbouwproject zijn gestart waarin de ambitie voor ‘bijna energieneutraal’ wordt gerealiseerd. De ambitie is om rond die datum 1000 BENG-woningen, waaronder gestapelde woningen, gerealiseerd of in aanbouw te hebben. Deelnemende bedrijven moeten ook bereid zijn bij de oplevering een toets op energieprestatie en ventilatie te verrichten, kennis te delen en in een klanttevredenheidsonderzoek minstens een 7,5 te scoren.

Na de introductie volgden twee plenaire sessies:

Vervolgens konden de deelnemers kiezen uit zes verschillende deelsessies


Gerelateerde berichten

Tags:

ZEN

PARTNERS

NEPROM NVB Bouwend Nederland Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties