ZEN-festival middagprogramma: Plenaire zaal – BENG

Het middagprogramma van het ZEN-festival bestaat uit drie rondes van in totaal 14 deelsessies. De eerste ronde duurt van 13:15 tot 14:30 en na de pauze zijn er twee kortere rondes van 15:15-15:45 en van 16:00-16:30. Hieronder vind je de sessies die plaatsvinden in de plenaire zaal.

Ronde 1: Alles over BENG en grondgebonden woningbouwWinde16_oostgevel_en_dakopbouw_in_uitvoering_april_2016_foto_cH_Valk_kleiner
Per 1 januari 2021 moet alle nieuwbouw voldoen aan de BENG-eisen voor Bijna EnergieNeutrale Gebouwen. De EPC wordt vervangen door drie BENG-eisen: maximale energiebehoefte, maximaal primair energiegebruik en minimaal aandeel hernieuwbare energie. Wat betekent dit voor de praktijk? Binnen het ZEN-platform is in samenwerking met een aantal opdrachtgevers bij praktijkprojecten uitgebreid onderzocht wat BENG precies voor bouwkundige en installatietechnische voorzieningen gaat betekenen. Alle belangrijke nieuwe inzichten op het gebied van grondgebonden woningbouw, uit de doeken gedaan door Harm Valk.

Met Harm Valk, Senioradviseur Energie en Duurzaamheid Nieman Raadgevende Ingenieurs
o.l.v. Annemie Loozen, Projectleider BENG Marktimplementatie RVO

pdf-logoPresentatie Annemie Loozen

 

pdf-logoPresentatie Harm Valk

Ronde 2: Alles over BENG en gestapelde bouwamstelkwartier800
De BENG-eisen gaan straks in verhevigde mate gelden voor de gestapelde woningbouw. Alles zal uit de kast moeten worden gehaald. Het ZEN-platform heeft met een aantal opdrachtgevers uitgebreid onderzoek laten doen op basis van diverse projecten. Wat betekent BENG precies voor bouwkundige en installatietechnische voorzieningen? Eén van de onderzoeksresultaten is dat de interactie tussen woningoriëntatie, gebouweigenschappen en bouwkundige en installatietechnische voorzieningen zeer groot is. Dit betekent opnieuw leren ‘draaien aan de knoppen’ van een ontwerp. André Kruithof geeft je in deze sessie een aantal adviezen die je morgen al kunt gebruiken.

Ronde 3: Alles over BENG en gestapelde bouw – de praktijk
In het tweede deel van deze sessie leer je van de praktijk! Stefan de Ruiter is direct betrokken bij de ontwikkeling van de eerste energieneutrale woontoren in Nederland: @Home Amstelkwartier in Amsterdam; 73 meter hoog, 160 huurappartementen, een plint met commerciële ruimten. PV-panelen zijn in het gevelontwerp geïntegreerd. Oplevering is medio 2017.

Met André Kruithof, Adviseur Energie en Duurzaamheid Nieman Raadgevende Ingenieurs
en Stefan de Ruijter, Projectdirecteur Hurks vastgoedontwikkeling
o.l.v. Annemie Loozen, Projectleider BENG Marktimplementatie RVO

pdf-logoPresentatie André Kruithof


pdf-logo Presentatie Stefan de Ruijter

Het Lente-akkoord werkt aan Zeer Energiezuinige Nieuwbouw: van bijna-energieneutraal tot energieleverend, met de bewoner als uitgangspunt. Het Lente-akkoord is een initiatief van Aedes, Bouwend Nederland, NEPROM, NVB en de minister van BZK

PARTNERS

NEPROM NVB Bouwend Nederland Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties