Lange-termijnverkenning energieneutrale gebouwde omgeving

toezichtIn het afgelopen jaar heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties gewerkt aan de lange-termijnverkenning 'Energie in de gebouwde omgeving', voor de jaren 2020 tot 2050. De uitdaging is om te komen tot een energieneutrale gebouwde omgeving in 2050, met veel lagere CO2 emissies en nog steeds betaalbare woon- en bedrijfslasten.

In de lange-termijnverkenning worden de beleidsopties en de bijdrage die maatschappelijke partijen daaraan kunnen leveren geïnventariseerd. De resultaten zullen onder meer worden meegenomen in de Energiedialoog van het ministerie van EZ. Hoogleraar bestuurskunde Wim Derksen heeft een beleidsatelier begeleid over de vraag: wat moeten rijksoverheid, provincies en gemeenten doen om deze energietransitie te ondersteunen? Het resultaat is te lezen in het rapport Energieneutrale gebouwde omgeving.

Conclusies van Derksen
"Voor de koplopers heb je een ander beleid nodig dan voor de opschaling naar de massa. Hoe belangrijk gemeenten en provincies ook kunnen zijn voor experimenten, voor het vaststellen van de stip op de horizon en voor het duwen is de rijksoverheid aan zet. Daar moet de energietransitie van de gebouwde omgeving werkelijk beginnen. Het gaat hier immers om een groot nationaal thema. Het gaat hier over geopolitiek (Russisch gas), het gaat hier om klimaatbeleid en het gaat hier over de toekomst van Slochteren. De rijksoverheid kan het niet maken om al die problemen door te schuiven naar de gemeenten. De rijksoverheid is zelf aan zet. Het aardige verhaal is dat die energietransitie technisch gezien moet kunnen slagen. Als het niet lukt, is de reden simpel: we willen het niet."