Recreatiepark met decentrale duurzame elektriciteitsopwekking

ParqGreenIn Zuid-Holland verrijst ParqGreen Reeuwijkse Plassen. Het recreatiepark wordt bijzonder duurzaam gebouwd en geëxploiteerd. “Wij kunnen, dankzij een ontheffing van de Elektriciteitswet, collectief onze stroom opwekken en overcapaciteit benutten,” zegt projectontwikkelaar Heine van Nieuwenhuijze.

Het bedrijf van Van Nieuwenhuijze, D&M Properties, ontwikkelt het nieuwe park in opdracht van GREEN Reeuwijkse Hout BV, onderdeel van investeringsmaatschappij GREEN Real Estate B.V. “Er is nog steeds veel vraag naar recreatieparken in Nederland. Vooral in het Groene Hart zijn deze accommodaties nauwelijks zijn te vinden,” zegt Van Nieuwenhuijze. “We bouwen in 3 fasen 285 recreatiewoningen en leveren de 1e fase in het najaar op. De woningen zijn eigendom van particulieren en worden verhuurd door Landal GreenParks onder de naam Landal De Reeuwijkse Plassen.”

Duurzaamheid en natuurwaarden staan centraal bij de realisatie en exploitatie van het park. De woningen zelf zijn energetisch slim ontworpen. “We kozen voor compacte woningen die bijna allemaal ondergrondse slaapkamers hebben. Voordeel is dat de temperatuur er relatief constant is: koel in de zomer, behaaglijk in de winter. Ze zijn dus inherent energiezuinig. Ook omdat de gevels aan de koude noordkant gesloten zijn, terwijl glasgevels aan de zuidkant maximaal daglicht en zonnewarmte vangen.”

Een extra duurzame inspanning is de aanwezigheid van een warmtepomp in elke woning. “Die investering wilden we terugverdienen door de energiezuinige bouw, maar ook door zelf onze energie op te wekken door het plaatsen van zonnepanelen. De woningeigenaren van het park, verenigd in de VvE, zouden dus energie voor zichzelf produceren en leveren.”

Beperkingen van de Elektriciteitswet
De Elektriciteitswet staat collectieve energieopwekking echter niet toe, ontdekte Van Nieuwenhuijze. Zonnepanelen plaatsen is op termijn voordeliger dan energie inkopen. En dat voordeel hadden we nodig om de warmtepompen en zonnepanelen überhaupt te kunnen bekostigen. Zonder collectieve energieopwekking vielen onze duurzame plannen in het water.”

Van Nieuwenhuijze hoorde van de mogelijkheid een tijdelijke ontheffing te krijgen van de Elektriciteitswet. “RVO verleent deze ontheffingen in de vorm van een experimentstatus voor de duur van 10 jaar. Je moet wel een goede redenen aandragen. Met onze motivatie kregen we onze duurzame businesscase rond.”

Ambities voortzetten
Dankzij de ontheffing is ParqGreen Reeuwijkse Plassen het eerste recreatiepark met een eigen decentrale duurzame elektriciteitsopwekking. “We zullen onze ambities in de exploitatie verder voortzetten onder het Green Key Gold Label: een keurmerk voor de recreatiesector om bijvoorbeeld zuinig en milieuvriendelijk om te gaan met energie en water.”

PARTNERS

NEPROM NVB Bouwend Nederland Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties