RVO: Veel energiewinst te boeken met warmtesystemen

Zonneboiler-header-nieuwsHR-ketels, zonne- of warmtepompboilers. De energiebesparingen van deze warmtetechnieken zien er mooi uit op papier. Maar tot voor kort was niet duidelijk hoe ze in de praktijk van een bewoond huis functioneerden. Rendeerden ze dan net zo goed? Een unieke veldtest biedt duidelijkheid.

Het onderzoek startte in 2011. In totaal werden in 80 huishoudens 5 specifieke warmtetechnieken onderzocht: HR-ketels, HRe-ketels, warmtepompboilers, warmte-terugwinsystemen en zonneboilers. Twee jaar lang werden van deze installaties de prestaties intensief gevolgd. Leo Brouwer, senior programma-adviseur Energie en Warmte bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, is opdrachtgever van het onderzoek. ZON Energie voerde de metingen uit en de analyses zijn uitgevoerd door Arjen de Jong van Energy Matters.

Twee jaar aan data leveren volgens de experts drie belangrijke conclusies op. De Jong: “Allereerst het goede nieuws: beloftes die producenten maken over de energiebesparingen kunnen ook in de praktijk worden gerealiseerd. Product- en energielabels geven dus een goede indicatie.”

Potentie blijft onbenut
Zonneboilers en warmtepompboilers helpen energiegebruik voor warm water te beperken. Brouwer vertelt: “In de test zagen we dat huishoudens minder warm water gebruiken dan vaak wordt aangenomen. Als je niet veel gebruikt, kun je ook niet veel besparen. Andersom valt er behoorlijke energiewinst te behalen bij veelverbruikers.” De Jongvult aan: “Gebruikers moeten dus een reëler beeld van hun consumptie krijgen. De verkoper en installateur spelen daarbij natuurlijk een belangrijke rol.”

Foute installatie
Daarbij komen ze op de derde conclusie: installaties zijn vaak niet goed genoeg geïnstalleerd. Brouwer: “Installateurs zijn druk. Ze regelen dan snel het standaardprogramma in, in plaats van een programma op maat.” De Jong: “Door de installatie beter in te stellen op het gebruik van klanten, kan nog veel energiewinst worden geboekt. Ook onderhoud laat soms te wensen over. Dat kan vervelende gevolgen hebben. Als de filters in warmte-terugwinsystemen niet tijdig vervangen worden dan levert dat een reëel gezondheidsrisico op. De brancheorganisatie is bekend met deze situaties en gaat nu ook met onze bevindingen aan de slag.”

Bron: rvo.nl
Download Eindrapportage veldtesten. Energieprestaties van 5 warmtetechnieken bij woningen in de praktijk