RWS Goes kiest voor innovatief ijsbuffersysteem

ijsDe interesse voor energieneutraal wonen groeit. Vele honderden woningzoekenden schreven zich onlangs in voor de 21 nieuwbouwwoningen die woningcorporatie RWS Goes laat bouwen aan de Witte de Withstraat en de Abel Tasmanstraat in Goes-West. Het ‘IJs van Columbus’ zorgt er straks voor dat de bewoners er warmpjes bijzitten.

Het ‘IJs van Columbus’ is een systeem waarbij de woning en het tapwater worden verwarmd, zonder gebruik te maken van fossiele brandstoffen zoals gas. De energie die vrijkomt tijdens de verandering van water in ijs zorgt samen met zonneluchtcollectoren op het dak van de woning voor verwarming (en koeling) van de woning. Het systeem komt uit Duitsland en wordt nu alleen nog toegepast bij grote complexen, zoals ziekenhuizen. Dat het nu in woningen wordt toegepast is vrij uniek.

Milieubesparing
Omdat het IJs van Columbus een gesloten systeem is, put het geen bronnen uit. Het maakt gebruik van natuurlijke bronnen, zoals de energie die vrijkomt van de overgang van water naar ijs en de warmte van de zon. Een systeem dat het milieu dus niet belast en ook nog eens positief is voor de energierekening van de bewoners. Bewoners kunnen daarnaast drie jaar gebruik maken van het energiemonitoringssysteem MPare. Dankzij dit systeem krijgen ze inzicht in en concrete tips over hun energieverbruik.

Proeftuin
De ‘Proeftuin Slimme Energie Goes’ is één van de vier landelijke demonstratieprojecten van het Smart Energy Collective Nederland en wordt mede mogelijk gemaakt door subsidies vanuit Provincie Zeeland en Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Het installatiewerk wordt verzorgd door Stewitech en het ijsbuffersysteem wordt geleverd door Solareis.

Zie ook:
Uitgebreide voorlichtingspagina voor bewoners over ‘IJS van Columbus’ (via RWS Goes)
Goese proeftuin met slimme energie-oplossingen van start (3-5-2013)


Gerelateerde berichten

PARTNERS

NEPROM NVB Bouwend Nederland Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties