Sensoren in huis voor energieverbruik en gezondheid

wearableDit artikel verscheen op 2 september op Duurzaamgebouwd.nl

Een huis dat niet alleen je energieverbruik, maar ook je gezondheid in de gaten houdt. En meldt als iets niet goed gaat. In Groningen verschijnen in september 2 woningen die hiervoor zorgen. “We richten ons niet alleen op ouderen, maar ook op jongeren. Iedereen kan ziek worden.”

‘Huizen die voor mensen zorgen.’ Zo noemt Henk Seinen het initiatief dat hij samen met andere deelnemers uit de gloednieuwe stichting ‘Happy Balance’ heeft opgericht. “Duurzaamheid gaat over meer dan alleen het energieverbruik en strekt dus verder dan Nul-op-de-Meter. Ons concept bijvoorbeeld ook bevat sensoren die niet alleen je energieverbruik meten, maar ook passief het gedrag en de gezondheid van bewoners in de gaten kunnen houden.”

Vergrijzing als hedendaags knelpunt
Met zijn bedrijf Seinen Projectontwikkeling zoekt hij al bijna 30 jaar naar manieren om knelpunten op te lossen. Sinds een paar jaar richt hij zich daarom op de vergrijzing in Nederland. “Hiermee willen we woningbouwcorporaties graag helpen”, geeft hij aan. “Zij hebben een meerderheid van 70% onder hun huurders nodig, voordat ze een verandering kunnen doorvoeren. Wij hebben een kant-en-klaar concept, waarvan ze direct gebruik kunnen maken. Hierbij nemen we de communicatie bij hun uit handen.”

Bij dit concept geldt Nul-op-de-Meter als standaard, maar gaat verder. Zo bestaat ‘Huizen die voor mensen zorgen’ uit 3 extra onderdelen. “Independent living slaat op het bouwtechnische deel: met welke bouwkundige aanpassingen kunnen we bewoners langer thuis laten wonen? Healthy aging gaat over gezond ouder worden en Premedical care over ziekten voorkomen.”

Lees verder op Duurzaamgebouwd.nl


Gerelateerde berichten

PARTNERS

NEPROM NVB Bouwend Nederland Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties