Blog Leendert Meijers: SER-energieakkoord mist ambitie

leendert-meijers-nvb2Leendert Meijers blogt op de NVB-site over het Energie-akkoord. Hij mist de stip op de horizon, iets waar we energie van krijgen. “Waarom geen groots Nationaal Energie Stimuleringsprogramma? Een programma waardoor we in 2030 helemaal energieneutraal zijn.”

“Het onlangs gesloten SER-Energieakkoord heeft van links tot rechts alleen maar lof toegezwaaid gekregen. Toch zijn er nog wel wat kanttekeningen te plaatsen bij dit bewierookte akkoord. Zo mist het een echte ambitie in de afspraken en rept het akkoord met geen woord over de nieuwbouw.

De inkt van het SER-Energieakkoord was nog niet droog of zo’n beetje alle partijen buitelden over elkaar heen om te zeggen hoe blij ze hier mee waren. Er werd zelfs gesproken over ‘een omslag in het denken over energievoorziening’. Dat laatste is nu net datgene wat ontbreekt. Het Energieakkoord, voor zover het die naam al mag hebben, heeft helemaal niets revolutionairs in zich. Het omschakelen naar een meer duurzame energievoorziening (zoals zon- en windenergie) staat al jaren op de politieke agenda. Ook het sluiten van sterk verouderde kolencentrales is gezien vanuit bedrijfseconomische redenen op dit geen moment geen echte verrassing te noemen. Wat ontbreekt, is een echte integrale visie op een transitie naar een duurzame energievoorziening en een bijbehorende strategie om dit te bereiken. En dat is een gemiste kans, in deze barre tijden voor de bouw en de Nederlandse economie.”

Lees verder op de NVB-website


Gerelateerde berichten

PARTNERS

NEPROM NVB Bouwend Nederland Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties