Slankmakend bouwen

Uit NRC Handelsblad, zaterdag 12 mei  2012.

Een warme trui aan trekken en de thermostaat een graadje lager zetten. Zo onwaarschijnlijk simpel kan het misschien zijn om af te vallen en op gewicht te blijven. En daardoor verbetert ook nog eens de gezondheid. Het geheim? Bruin vet. Bruin vet kan, in tegenstelling tot wit vet, actief verbranden en direct omzetten in warmte.

Een uitgebreid artikel in de wetenschapsbijlage van het NRC Handelsblad van 12 mei geeft voer voor nieuwe inzichten in de bouw. Het werpt een nieuw licht op de relatie tussen gezondheid en comfort. Door centrale verwarming en airconditioning leeft de moderne mens in een omgeving waar een constante temperatuur heerst. Het bruine vet wordt daardoor wellicht te weinig aangesproken. Als het niet wordt ‘onderhouden’ door regelmatige blootstelling aan koude, kan bruin vet ook weer snel verdwijnen, zoals bij ratten.

Onderzoeker Van Marken Lichtenbelt, universiteit van Maastricht, denkt daarom dat het voordelig kan zijn het binnenklimaat in gebouwen te laten meebewegen met het klimaat buiten. Als het buiten warm is, laat de temperatuur dan ook binnen maar oplopen, en als het buiten vriest, kan de thermostaat in het gebouw wel iets lager.

‘In de zomer zijn mensen vaak luchtig gekleed en hoeft de airconditioning eigenlijk niet op volle kracht te draaien. In de winter dragen mensen dikke truien waardoor de verwarming wel een graadje lager zou kunnen worden gezet. Volgens de Maastrichtse bioloog zou dit energie besparen en de gezondheid ten goede komen.

Download het NRC-artikel.

Het onderzoek met Universiteit Maastricht, Rijsuniversiteit Groningen en Cauberg-Huygen Raadgevend Ingenieurs heeft als titel “Individu Gerichte Informatie Technologie voor Energiezuinig Wonen” (INTEWON). Dit onderzoek wordt deels betaald vanuit Agentschap NL (EOS LT). Looptijd: september 2010 tot september 2014. Frans de Haas treedt op als onderzoekscoördinator.

Lees hier het congresverslag van Cauberg—Huygen (25 april) waarin de resultaten uit diverse onderzoeken gepresenteerd worden.

 

PARTNERS

NEPROM NVB Bouwend Nederland Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties