Taskforce Monitoring start dialoog met aanbieders

Bijna 70 deelnemers waren op 28 september te gast in ANNE in Utrecht tijdens het Monitoring Match Making evenement, georganiseerd door de Taskforce Monitoring van Stroomversnelling. Er waren aanbieders van sensoren, databases, applicaties en portals. De onderdelen die samen een Nul-op-de-meterproject monitoren. Maar er is juist behoefte aan een integraal monitoring-systeem, dat deze losse onderdelen verenigt. Een systeem dat als één aanbod in de markt wordt gezet. Sommige aanbieders hebben zo’n integraal systeem inmiddels zelf ontwikkeld. Anderen gingen tijdens de Monitoring Match Making dag op zoek naar potentiële partners.

Alle benodigde expertise was gedurende één middag verenigd op één plek. Er werd open en kritisch gediscussieerd over de voorstellen van de Taskforce Monitoring van Stroomversnelling, en hoewel er meningsverschillen zijn over de beste aanpak is er ook consensus: we moeten zo snel mogelijk naar een standaard voor NOM-monitoring. Want het monitoren van nul-op-de-meter woningen is op dit moment nog een hele klus, zo blijkt uit het paneldebat met diverse stakeholders die praktijkervaring hebben met de uitvoering van de Energieprestatievergoeding (EPV).

Wietse de Vries van Dijkstra Draisma, beslist een innovatieve bouwpartij, vertelt over zijn monitoring ‘knutselproject’. Bij gebrek aan geschikte integrale monitoring proposities is hij noodgedwongen zelf aan de slag gegaan. Wichert de Lange van woningcorporatie Portaal geeft aan dat ook de administratieve verwerking van data nog erg lastig kan zijn, omdat er momenteel met sterk uiteenlopende systemen wordt gewerkt. Daardoor zitten Portaal-medewerkers nu nog te puzzelen met data uit allerlei verschillende Excel sheets. Dat klinkt niet echt 2017. Maar er is niet alleen een gebrek aan integrale oplossingen en heldere standaarden; ook het meetproces is nog niet goed uitontwikkeld. “Er zijn regelmatig problemen met de kwaliteit van sensoren, validering van data en ontbrekende data. We zijn wat bescheidener geworden, we vinden dit zelf ook vrij lastig” zegt Wouter Borsboom van TNO. En Frederik Sinke van SamenGroen, de organisatie die verantwoordelijk is voor de rekenmethodiek achter de EnergiePrestatieGarantie (EPG) van SWK en Bouwgarant, ondervindt net als Portaal flink wat hinder van een bonte verzameling aan data.

Snel naar NOM Keur op Component
Maarten Hommelberg (Stroomversnelling) schetst in het kort de ambities van de Taskforce Monitoring: “Het is de bedoeling om zo snel mogelijk met geïnteresseerde partijen aan tafel te gaan. Liefst al tijdens de volgende bijeenkomst van de Taskforce op 12 oktober aanstaande.” Tegelijkertijd wordt er gewerkt aan een NOM Keurmerk voor monitoringsystemen. “De Taskforce wil eind 2017 de eerste versie van een zogenaamd ‘NOM Keur op Component’ gereed hebben. Met behulp van dit keurmerk kunnen toeleveranciers laten zien dat ze een kwalitatief goed product aanbieden dat geschikt is voor het monitoren van NOM-woningen.” Maarten Hommelberg belooft de zaal dat alle oplossingen die gereed zijn voor februari 2018 gepresenteerd zullen worden tijdens Energy Up 2018, het grootschalige congres van Stroomversnelling dat in de eerste helft van februari zal plaatsvinden. “Wij zorgen voor een volle zaal, en we brengen jullie aanbod onder de aandacht van de woningcorporaties én NOM-aanbieders. Stroomversnelling is immers een marktaanjager.”

Lees verder op de Stroomversnelling website