ThuisCongres 'BENG! ZO DOE JE DAT' op 26 mei

De Lente-akkoord partners nodigen u van harte uit om deel te nemen aan het online BENG-congres. Deelname is kosteloos. Dit congres zou oorspronkelijk plaatsvinden in de Mauritskazerne in Ede.

direct aanmelden voor het BENG congres

Tijdens dit thuiscongres leert u alles wat u moet weten over BENG als u werkt bij een ontwikkelaar, bouwer of woningcorporatie. En dat is van groot belang, want vanaf 1 januari 2021 wordt de Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC) vervangen door BENG.

Het thuiscongres wordt georganiseerd door het ZEN-Platform. De deelnemende ontwikkelaars, bouwers en corporaties hebben in de afgelopen jaren al veel ervaring opgedaan met BENG. In de vele woningbouwprojecten en studies die binnen het ZEN-Platform hebben plaatsgevonden is naast BENG extra aandacht besteed aan wooncomfort, gezondheid, opleverkwaliteit en natuurlijk betaalbaarheid. De praktijkkennis die is opgedaan rond deze onderwerpen wordt online gedeeld op 26 mei in een groot aantal deelsessies met collega’s en specialisten.

Als u met BENG aan de slag moet, dan wilt u dit congres niet missen.

Programma
12.30 uur Inlog staat open
13.00 uur Opening door dagvoorzitter Jan Fokkema, directeur NEPROM.
13.10 uur Een hart onder de riem voor de bouwwereld van Kajsa Ollongren, minister van BZK, voor een duurzame toekomst van nieuwbouw.
13.15 uur Hoe pakken BENG en de temperatuuroverschrijdingseis uit? Harm Valk (Nieman RI) presenteert 'heet van de naald' de definitieve bevindingen voor nieuwbouwwoningen.
13.40 uur BENG met de bewoner als uitgangspunt, door Claudia Bouwens, programmaleider Lente-akkoord ZEN. Uitreiking van de ZEN-prijs aan de door bewoners best gewaardeerde BENG projecten.
14.00 uur 5 minuten pauze
14.05 uur Start eerste reeks parallelsessies (45 minuten)
14.50 uur 15 minuten pauze
15.05 uur Start tweede reeks parallelsessies (45 minuten)
15.50 uur 5 minuten pauze
15.55 uur Start derde reeks parallelsessies (45 minuten)
16.40 uur Napraten in de BIG BENG Bar

Deelsessies
1e ronde
1. BENG, hoe zit dat eigenlijk? Je hoeft je nog niet te schamen als je dat niet weet. Grijp deze kans en laat Harm Valk (Nieman RI, foto) het je uitleggen in deze sessie BENG voor beginners. Sessieleider: Edgar van Niekerk (Bouwend Nederland). Marit Cornelisse (Nieman RI) beantwoordt de vragen in de chat.

2. Betaalbaarheid is voor sociale huurwoningen topprioriteit. Twee corporaties vertellen hoe zij energieneutrale woningen hebben gerealiseerd. Wat hebben zij hiervan geleerd? Wat betekent dit voor hun volgende projecten? Met Niek Habraken (Kleurrijk Wonen) en Gerrolt Ooijman (Wonion). Sessieleider: Christiane Hogeweg (Aedes). Emile Lindeboom (Kleurrijk Wonen) en Carl Peter Goossen (BouwNext) beantwoorden de vragen in de chat.

3. Claudia Bouwens (Lente-akkoord) over de leerpunten uit het Woonbelevingsonderzoek ZEN-woningen. Bewoners zijn tevreden, toch zijn er nog veel verbeterpunten. Louis van Loon (BPD) is projectleider van Tonica & Largo, één van de onderzochte projecten. Hij vertelt wat ze ervan hebben geleerd. Henk Bouwmeester en Jos de Vries (BPD) beantwoorden vragen in de chat. Sessieleider: Benno Oosterom (Doduva).

2e ronde
1. Oververhitting in hete zomers is een risico van goed geïsoleerde woningen. Daarom is BENG uitgebreid met een temperatuuroverschrijdingseis (TO juli). Cees Leenaerts (W/E Adviseurs, foto) maakt inzichtelijk wat de invloed is van specifieke maatregelen op de temperatuuroverschrijding. Pieter Nuiten (W/E Adviseurs) beantwoordt de vragen in de chat. Sessieleider: Anneloes van der Woude (NVB Bouw).

2. Bewonersgedrag en monitoring blijken essentieel voor de verbetering van BENG- en NOM- concepten. BAM, Van Wijnen, TNO en BeNext hebben twee jaar lang metingen verricht in twee totaal verschillende NOM-projecten. Dennis van Goch (BAM) vertelt over de opzet. Marleen Spiekman (TNO) presenteert de resultaten. Edwin van Kessel (BeNext) en Dick van Ginkel beantwoorden de vragen in de chat. Sessieleider: Dick van Ginkel (TBI woonlab, voorheen werkzaam bij Van Wijnen).

3. Hoe pakken de BENG-eisen uit voor utiliteitsgebouwen? Ieke Kuijpers (DGMR) licht de berekeningen van referentiegebouwen toe. Net als in woningbouw komt hier een wisselend beeld uit, afhankelijk van het toegepaste installatieconcept. BENG 3 is een factor om rekening mee te houden. Marjolein ten Have (UNIEC 3) beantwoordt de vragen in de chat. Sessieleider: Benno Oosterom (Doduva).

3e ronde
1. In regie zijn over het binnenklimaat met elektrische verwarming zonder warmtepomp? Sessieleider Heiko Haasjes (Syntrus Achmea Real Estate & Finance) neemt je stapsgewijs mee in het klimaatconcept aan de hand van het passief woonzorgcomplex in Apeldoorn en deelt de eerste bevindingen in het gebruik. Gerrit van der Pol (FAMEgroep) vertelt over de visie en achtergrond van het woonzorgconcept en hoe gekomen is tot dit klimaatconcept. Ruud Room (Rens Architecten) onderbouwt het klimaatconcept en de verbruiksverschillen tussen gasketel, warmtepomp en elektrisch verwarmen. Tot slot wordt de vertaling gemaakt hoe het klimaatconcept zich vertaalt naar de BENG. In de chat beantwoorden de projectverantwoordelijk van de bouw Richard Hoeve (Trebbe) en de leverancier van het ventilatie systeem Ralph Vos (Brink Climate Systems) de vragen.

2. Om bouwprojecten door te rekenen op BENG is rekensoftware nodig. Robin van Ravensberg (UNIEC 3) geeft een korte demo van softwarepakket UNIEC. Marjolein ten Have (UNIEC 3) beantwoordt de vragen in de chat. Sessieleider: Edgar van Niekerk (Bouwend Nederland).

3. KlimaatGarant levert klimaatneutrale woningen (EPC 0) en staat garant voor de prestaties van de installaties door de woningen secuur te monitoren. Inmiddels heeft het bedrijf meer dan 9.000 woningen met een warmtepomp of WKO onder zijn hoede. Joost Bruggemann (KlimaatGarant, foto) vertelt over de leerpunten. Sessieleider: Jan Fokkema (NEPROM).

Aanmelden
U kunt zich aanmelden via de NEPROM-website. Deelname is kosteloos. Vol is vol. Leden van Bouwend Nederland, Aedes, NVB en NEPROM hebben voorrang. U ontvangt na aanmelding een bevestiging. Uiterlijk een dag voor aanvang ontvangt u per mail de inlogcode, het definitieve programma en de deelnemerslijst. Per post ontvangt u op uw (huis)adres het BENG Magazine, aangeboden door Eisma Bouwmedia in samenwerking met het Lente-akkoord.

Eisma Bouwmedia BV is communicatiepartner van het online congres ‘BENG! Zo doe je dat’.

Meer informatie
Voor inhoudelijke informatie over het congres kunt u contact opnemen met Claudia Bouwens, programmaleider Lente-akkoord. De organisatie is in handen van het Lente-akkoord. Hebt u vragen over uw aanmelding? Mail dan naar info@lente-akkoord.nl.