Opinie: Toekomstmuziek

onno-dwarsNadenken over de toekomst wordt al snel als dromerij gezien. Maar wie naar het verleden kijkt, leert dat innovatie vaak sneller gaat dan verwacht. 100 jaar geleden was er nog geen personal computer, 200 jaar geleden was er nog geen auto. De eerste smart phone kwam pas in de jaren 90 op de markt. We leven nu in 2016 en kunnen deze ooit futuristische uitvindingen niet meer wegdenken uit ons dagelijks bestaan.

Deze column van Onno Dwars (Hoofd acquisitie & innovatie VolkerWessels Vastgoed) verscheen op 3 maart op de Bouwend Nederland-website

Hetzelfde geldt voor duurzaamheid. Toen ik in 2005 in de bouw- en vastgoedsector kwam te werken, ging het aan de lunchtafel over zonne-energie. Volgens de meeste collega’s waren zonnepanelen en – zonneboilers iets voor activisten, zo snel zou het allemaal niet gaan. Er waren voldoende artikelen te lezen waarin de impact van CO2 op ons milieu werd ontkend.

Maar in 2008 sloten de Neprom en andere partners het Lenteakkoord, met het doel om in 2020 woningen te bouwen die energieneutraal zijn. EPC 0 leek toen nog een behoorlijk ambitieuze opgave. We ontwikkelden ClimateReady om een woning 10% te verduurzamen met een EPC van 0,72. Inmiddels heeft 70% van onze woningen een EPC kleiner of gelijk aan 0. Vorig jaar hebben we de eerste woningen met een EPC van -0,56 opgeleverd. Huizen dus die energie leveren. Wat een enorme omslag in denken en doen, in amper 10 jaar tijd! Maar logisch als je denkt aan het verleden en de evolutie van de computer. Dit smaakt naar meer. En we kunnen ook meer.

Ik voorspel en wens een bouw- en vastgoedsector waarin duurzaamheid zich als een olievlek uitspreidt. Een ontwikkeling die de komende jaren gaat leiden tot meer energieleverende gebouwen en vele initiatieven om de bestaande voorraad te verduurzamen. We sturen niet alleen op meer duurzame bronnen en minder verbruik, maar ook op andere factoren die de leefbaarheid verbeteren, zoals luchtkwaliteit en sociale duurzaamheid. We gaan naar een samenleving waarin ontwikkelaars en bouwers een levensgarantie gaan afgeven. Iedereen zou het verdienen om zijn leven een 8 te geven; waarom zouden we geen gebouwde omgeving kunnen maken waarin we 20 jaar langer leven? Biobased woningen worden normaal, net zoals nu de energieleverende woning al realiteit is. Nederland komt volop in de steigers te staan.

We gaan bouwen aan een bestaande omgeving waarin welzijn centraal staat. Toekomstmuziek? Of blijken deze ambities over 8 jaar gewoon de norm?


Gerelateerde berichten

PARTNERS

NEPROM NVB Bouwend Nederland Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties