Topkok Pierre Wind: “Kookevolutie dankzij inductie”

Hij was niet meteen enthousiast, maar is nu om. Topkok Pierre Wind ervaart elektrisch koken op inductie als fijn en handig. Het is volgens de kookfanaat overigens een misverstand dat koken op inductie gevaarlijk zou zijn en dat het niet mogelijk is om op deze wijze te wokken of hoogstaande culinaire gerechten te vervaardigen. Vandaar dat hij van mening is dat we aan het begin staan van een kookevolutie.

Pierre Wind moest – net als andere topkoks én thuiskoks die ermee pionierden – een gevoel ontwikkelen voor inductie koken. Het was een kwestie van wennen, maar hij heeft de smaak nu te pakken. “Het maakt koken makkelijker en duurzamer.”

Ander soort warmte met inductie
Koken op inductie kost minder energie en is beter voor het milieu, want we maken dan niet langer gebruik van gas. Het is voor niet-techneuten lastig te snappen wat een inductiekookplaat precies doet. Er komen geen vlammen aan te pas zoals bij gas, maar er ontstaat warmte in de bodem van de pan dankzij een magnetisch veld. Iets wat bij sommige mensen vragen oproept. De vrees dat inductie schadelijk zou zijn voor onze gezondheid vanwege stralingsgevaar verwijst Pierre Wind naar de afvalbak. Het is niet wetenschappelijk bewezen.

Een recent bericht uit de Volkskrant over mogelijk storen van een pacemaker of ICD door het koken met inductie maakte volgens Pierre Wind ook duidelijk dat de risico’s te verwaarlozen is. “Wat wel bleek uit het artikel is dat het erger is om als hartpatiënt in slaap te vallen met een iPad op je borst. Dat is wel degelijk riskant. Maar de risico’s als het gaat om inductie koken, die zijn te verwaarlozen.”

Geen verschil in smaak
Of u nu kookt op inductie of op gas, dat hoeft geen invloed te hebben op de smaak van uw maaltijd. Hoe het smaakt hangt simpelweg samen met de behendigheid van de kok. Het is belangrijk om te spelen met de temperatuur, meent Pierre Wind. “Bij inductie koken gaat het om hoge temperaturen. De pan wordt snel heet dus dat betekent dat u deze techniek goed moet beheersen. Door de hoge temperaturen is het eten dat u aan het bereiden bent ook sneller te verprutsen.”

Pierre Wind geeft (in het land) op locatie kookpresentaties op een elektrisch inductie kookplaat. In zijn restaurant maakt het nog gebruik van gas. De ombouwkosten zijn erg hoog en houden hem nu nog tegen. Maar het gaat zeker gebeuren. Kopers van een nieuwbouwhuis zijn volgens hem spekkopers. Nieuwbouwhuizen zijn steeds meer vaker gasloos. Iets wat hij toejuicht.

Consumenten die kiezen voor inductie moeten volgens Pierre Wind volledig overstappen en geen genoegen nemen met half werk. Dus bijvoorbeeld een gaspit om te wokken en een inductie kookplaat voor de rest. “Het is een vooroordeel dat wokken op inductie niet mogelijk is. Als ik mag kiezen dan ga ik voor inductie wokken. Vooral met een wokring werkt het fantastisch.”

Speciale pannen, nieuwe mogelijkheden
Het is volgens de topkok ook teveel gedoe met pannen als u kiest voor gas én elektrisch. Dan heeft u verschillende pannen nodig. Om te weten te komen of een pan geschikt is voor inductie is het handig om er een magneet tegen de bodem te houden. “Als deze tegen de bodem blijft plakken, is deze geschikt voor inductie.”

Pierre Wind verwacht dat er nieuwe – wat hij noemt – kookspeeltjes bijkomen die speciaal ontwikkeld worden voor inductie. Hij roept techneuten om op dit te doen en zo de interesse van consumenten om op inductie te koken aan te wakkeren. Hij noemt een warmtemeter die aangeeft hoe warm een pan daadwerkelijk is die gebruikt wordt bij het koken op een inductie kookplaat. De cijfers op de kookplaat geven een stand aan, maar dit zegt weinig over de daadwerkelijke temperatuur. “Met zo’n warmtemeter gaan we naar het ultieme koken.”

Hij denkt ook aan een inductiestip op de kookplaat om groente te roosteren zoals nu ook mogelijk is boven een gaspit. We moeten volgens de topkok in zijn voor nieuwe dingen. Koken gaat in het gasloze tijdperk anders worden. “We staan aan het begin van een kookevolutie.”

Op donderdagmiddag 29 maart sluit Pierre Wind het ZEN congres Aardgasvrije nieuwbouw af. Aanmelden voor dit congres is nog steeds mogelijk.