Uitslag Lente-akkoord Energie-quiz

vademecum-coverDe uitslag van de Lente-akkoord Energie-quiz is bekend! De vragen bleken beslist niet eenvoudig. Slechts een kwart van de inzenders had alle vragen goed.

Hierbij de vragen met de juiste antwoorden:

Vraag 1: Een pannendak met Rc van 10 vergt een pakket minerale wol in de dikte … 
Het goede antwoord luidt: 415 mm.
290 mm geeft een Rc van 7,0. 355 mm geeft een Rc van 8,5. In paragraaf 5.1.2 van het Energievademecum kun je er meer over lezen (blz. 85).

Vraag 2: Een m3 aardgas kostte in 2015 voor een huishouden indicatief …
Het goede antwoord luidt: € 0,64.
De waarden van € 0,43 en € 0,89 hadden we uit onze duim gezogen.
Zie bijlage 5, Indicatie Energietarieven van het Energievademecum (blz. 241).

Vraag 3: Welke energiemaatregelen worden in de EPC meegenomen?
Deze vraag bezorgde jullie de meeste hoofdbrekens. Het goede antwoord luidt: Zonneschermen en Zonnepanelen.
De maatregelen Waterbesparende douchekop, Hotfill aansluitpunten voor huishoudelijke apparatuur, en Warmte-isolatie van woningscheidende wanden en vloeren worden niet meegenomen in de EPC. Vooral de laatste maatregel werd vaak aangevinkt.

Ernest Israëls en Frank Stofberg, de auteurs van het Energievademecum, schrijven hierover in paragraaf 2.3.1. (blz. 27) dat bewonersgedrag niet wordt meegenomen in de EPC. De EPC-berekening gaat er vanuit dat de binnentemperaturen in aangrenzende woningen gelijk zijn. Het isoleren van bijvoorbeeld woningscheidende wanden heeft dus geen effect op de EPC, terwijl dit in werkelijkheid zeker energie kan besparen als buren verschillend stoken. Ook het gebruik van een hotfill aansluitpunt is bewonersafhankelijk, evenals een waterbesparende douchekop: deze blijft niet met zekerheid gehandhaafd.

De winnaars
Uit de goede inzendingen zijn door de judische beleidsmedewerker van de NEPROM drie winnaars getrokken. De gelukkige winnaars zijn:

  • Damie van Vianen
  • H. Feenstra
  • Robert van der Voort

Zodra zij hun adres hebben doorgegeven, ontvangen zij hun hard copy exemplaar van het Energievademecum. We wensen hen veel leesplezier toe! Deelnemers die naast de prijzen hebben gegrepen kunnen als troostprijs een digitale versie van het Energievademecum downloaden.

PARTNERS

NEPROM NVB Bouwend Nederland Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties